Plesna predstava Iz/najdena, KD Krško

23.4.2024 | 18:00

torek, 23. april 2024, 18.00

Velika dvorana

Organizator: Kulturni dom Krško

Iz/najdena v fokus postavlja koreografijo Žive Kraigher Balada v g-molu št. 1 (1989), ki je njeno zadnje, koreografsko najkompleksnejše in stilno najbolj zaznamovano plesno delo.

Dramaturško delo odlikuje močna notranja gradnja z vzponi in padci, ki povedno izhajajo iz utrinkov doživljanja takratnega sveta in viharnega življenja Žive Kraigher. Projekt rekontekstualizira plesno stilno podobo in vsebinsko zasnovo Balade, vzporedno pa zasleduje tudi intimne zgodbe, ki so se tkale okrog te velike umetnice in predane plesne pedagoginje.

Njihov odmev lahko občutimo še v sedanjosti, ko plesalci v svojem plesu poskušajo loviti ravnovesje med Živinim motom »Zdaj pa še enkrat za umetnost!« in zaključnim stavkom Balade, drznim vzklikom: »Ne! – Tukaj sem takšna, kakršna hočem, da sem!«

Avtorica in plesalka: Urša Rupnik

Plesalci_ke in soustvarjalci_ke: Luka Ostrež, Ursus Dancers (Katarina Bogataj, Dijana Džamastagić, Anja Firicki, Katja Kučina, Hana Murovec, Kaja Marion Ribnikar, Kristina Slapernik, Maja Maša Šömen, Ina Trefalt, Nika Zidar, Vesna Wolf)

Vstopnina: 10 € / 8 € abonenti gledaliških abonmajev / 6 € otroci in mladi do 18. leta