Izpostavljeno
Dolenjska
ponedeljek, 6. maj 2024
10:00 - 15:00 Ob mednarodnem dnevu babištva: predstavitev poklica in dela, Supernova Otoška cesta Novo mesto
13:00 - 17:00 Občinski test hoje 2024, igrišče pri ŠC Novo mesto
16:00 Knjižnica semen - Izmenjava sadik in semen za dober namen, pred župniščem Stopiče
18:00 Predavanje dr. Blaža Mlačaka: Preventiva, diagnostika in zdravljenje srčno-žilnih bolezni, KMJ Novo mesto
torek, 7. maj 2024
10:00 Tekmovanje paraplegikov in tetraplegikov v šahu - 29. memorial Jožeta Radeja in 4. kolo lige ZPS Gradex, Šegova 119 Novo mesto
VečBela krajina
ponedeljek, 6. maj 2024
11:00 Prireditev ob dnevu slovensko-britanskega prijateljstva, pri spominski plošči zaveznikom Gornji Suhor
torek, 7. maj 2024
16:30 Bralni klub, Krajevna knjižnica Semič
18:00 Zdravilne gobe - predavanje, KC Semič
sreda, 8. maj 2024
13:00 Bralno srečanje, DSO Črnomelj
17:00 Ura pravljic in ustvarjalna delavnica, Ljudska knjižnica Metlika
VečPosavje
ponedeljek, 6. maj 2024
10:00 - 14:00 Dan odprtih vrat, porodnišnica Brežice
torek, 7. maj 2024
19:00 Literarni večer (Srečko Kosovel), Posavski muzej Brežice
sreda, 8. maj 2024
17:00 Boris Hajdinjak - Reštanj in Reštanjski (predavanje), vaška soba Reštanj
četrtek, 9. maj 2024
19:00 Večer klasične glasbe (pianist Sam Rotman iz ZDA), Posavski muzej Brežice
petek, 10. maj 2024
19:30 Predmaturitetni recital Antona Ajstra, Viteška dvorana Brežice
Več4.12.2022 | 14:10 | Besedilo in foto: L. Markelj
Predsednica DPŽD Bela Cerkev Betka Verščaj je avtorica znamenite ajdove pogače, ki je zaščitni znak društva.
Bela Cerkev - Članice Društva podeželskih žena in deklet Bela Cerkev znajo pripraviti marsikatero zanimivo jed, znane so tudi po organizaciji državne razstave in ocenjevanja kruha, a zadnja leta so zaslovele z ajdovimi jedmi.
Konec tedna so povabile na že 3. festival ajdovih jedi v Hišo žive dediščine – prvi je bil leta 2019. V petek je tam potekala kulinarična delavnica priprave jedi iz ajde, ravno tako včeraj, ko je bil še posebej zanimiv prikaz priprave ajdovih štrukljev in ajdovih žgancev, na ogled so postavile tudi razstavo in ocenjevanje vinjevrške pogače članic društva.
Ta je njihov zaščitni znak in imajo jo po zaslugi prizadevne predsednice Betke Verščaj, po čigar receptu jo tudi pečejo. Glavni sestavini sta ajdova moka in orehi. Prvo so pripravile leta 2008 in z njo so navdušile, tako da vinjevrška pogača ne manjka na nobeni prireditvi v kraju. Z njo so razveselile že marsikakega visokega gosta, tudi predsednika države Boruta Pahorja, nemalo so jih naredile tudi v obliki Slovenije.
Razstava ajdovih jedi je bila prava paša za oči, kasneje pa so uživale tudi brbončice obiskovalcev, saj so ajdove jedi lahko okušali. Okrog dvajset članic DPŽD Bela Cerkev je pripravilo kar okrog 50 različnih jedi iz ajde, od slanih do sladkih, od znanih do manj znanih in bolj kompliciranih za pripravo. Ajdove jedi so primerne za zajtk, predjed, glavno jed, večerjo ...
Kaj vse se da pripraviti iz ajde!
Manjkali niso seveda ajdov kruh, kjer se poda ajdov namaz s hrenom, pa ajdovi žganci, prekajena postrv z ajdovo kašo, ajdovi ocvrtki, ajdova kaša z lečo in kisli zeljem, ajdovi njoki s korenčkovim ragujem, mesna rulada z ajdovo kašo, polpeti iz ajdove kaše, perutninski zvitki z ajdovo kašo, ajdova zlivanka z bučnim olje, ajdovi krapci, ajdove palačinke z gobovim nadevom, ajdovi štruklji s skuto, pecivo iz ajdove kaše s čokoladnim prelivom, ajdova kaša z rozini in medom z, ajdova ocvirkova potica, ajdova gibanica, ajdova pogača s skuto in jabolki, ajdova torta z marelično marmelado …
Se vam zdi, da bi se našlo kaj za vaš okus? Nedvomno! 96 receptov jedi iz ajde so članice društva izdale tudi v posebni knjižici, tako da ni razloga, da se ne lotite priprave vsaj kake od naštetih.
Ajda, ki je sicer nekoč veljala za živio revnih ljudi, je danes hrana ozaveščenih, kajti zaradi zdravilnih učinkov na naše zdravje je zelo priljubljena v naši prehrani. Da je za ajdovo moko in kašo večje zanimanje, je potrdil tudi Jože Košak iz Mlina Košak v Družinski vasi, ki je na razstavi predstavljal svoje izdelke. Poleg Mlina Rangus iz šentjernejske občine, ki sploh slovi po pridelavi in predelavi kvalitetne, tudi tatarske ajde.
Pohvala pridnim članicam društva
»Upam, da bodo ajdove jedi našle pogosteje prostor na naših krožnikih v naših domovih, saj bomo tako naredili nekaj za naše zdravje in ohranili jedi iz ajde za naše vnuke. Tako bomo ohranili našo gastronomsko dediščino,« pravi predsednica Betka Verščaj, ki je predstavila jedi.
Zanimivi, a žal ne preveč dobro obiskani, sta bili strokovni predavanji gospe s Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto. Mateja Strgulec je spregovorila o priložnostih za pridelavo ajde do leta 2027, Terezija Lavrič pa o pomenu in vsestranski uporabi ajde v prehrani.
Ponosna na pridne gospodinje iz Bele Cerkve je bila na prireditvi tudi predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule, ki je vesela, da se naša kulinarična dediščina ohranja. Za zanimivo razstavo in uspešno delo nasploh v lokalnem okolju jim je čestital tudi šmarješki župan Marjan Hribar (njegovo pismo je prebrala voditeljica, na prireditvi ga ni bilo) in jim obljubil, da bo bočina še naprej ponosno podpirala delovanje njihovega društva. Kmalu bo urejena tudi infrastruktura vaškega središča v Beli Cerkvi.
Bogat kulturni program
Prireditev je bila bogata tudi s kulturnim programom, ki so ga oblikovali: pevska skupina Dedki in babice s harmonikarsko spremljavo Klemna Hribarja, harmonikar Klemen Hribar s svojimi učenci, učenci OŠ Šmarjeta z deklamacijami, mladi plesalki, učenka Glasbene šole Ambro – umetniško ustvarjanje Živa Novak na klavirju itd. Za smeh in dobro voljo so poskrbele članice Društva kmečkih žena Novo mesto s kratim igranim skečem, v katerem so prikazale, zakaj je kmetica skoraj zaman čakala na veterinarko za svojo kravo …
Dogodek je povezovala Zala Pungeršič.
Galerija (68)
Slika 1: Jedi iz ajde - ni da ni.
Slika 2: Predsednica DPŽD Bela Cerkev Betka Verščaj je avtorica znamenite ajdove pogače, ki je zaščitni znak društva.
Slika 3: Ajdova torta s kavno kremo
Slika 4: Babice in dedki ob harmonikarski spremljavi Klemna Hribarja.
Slika 5: Obiskovalci so najprej uživali v programu, nato pa še v degustaciji jedi.
Slika 6: Kislo zelje z ajdovo kašo s prekajenim mesom, ajdovi štruklji s skuto ...
Slika 7: Skeč je nasmejal vso dvorano.
Slika 8: Irena Ule
Slika 9: Jože Košak iz Mlina Košak
Slika 10: Cvetka Lavrič
1/68: AJDA 001, AJDA_001
2/68: AJDA 002, AJDA_002
3/68: AJDA 003, AJDA_003
4/68: AJDA 004, AJDA_004
5/68: AJDA 005, AJDA_005
6/68: AJDA 006, AJDA_006
7/68: AJDA 007, AJDA_007
8/68: AJDA 008, AJDA_008
9/68: AJDA 009, AJDA_009
10/68: AJDA 010, AJDA_010
11/68: AJDA 011, AJDA_011
12/68: AJDA 012, AJDA_012
13/68: AJDA 013, AJDA_013
14/68: AJDA 014, AJDA_014
15/68: AJDA 015, AJDA_015
16/68: AJDA 016, AJDA_016
17/68: AJDA 017, AJDA_017
18/68: AJDA 018, AJDA_018
19/68: AJDA 019, AJDA_019
20/68: AJDA 020, AJDA_020
21/68: AJDA 021, AJDA_021
22/68: AJDA 022, AJDA_022
23/68: AJDA 023, AJDA_023
24/68: AJDA 024, AJDA_024
25/68: AJDA 025, AJDA_025
26/68: AJDA 026, AJDA_026
27/68: AJDA 027, AJDA_027
28/68: AJDA 028, AJDA_028
29/68: AJDA 029, AJDA_029
30/68: AJDA 030, AJDA_030
31/68: AJDA 031, AJDA_031
32/68: AJDA 032, AJDA_032
33/68: AJDA 033, AJDA_033
34/68: AJDA 034, AJDA_034
35/68: AJDA 035, AJDA_035
36/68: AJDA 036, AJDA_036
37/68: AJDA 037, AJDA_037
38/68: AJDA 038, AJDA_038
39/68: AJDA 039, AJDA_039
40/68: AJDA 040, AJDA_040
41/68: AJDA 041, AJDA_041
42/68: AJDA 042, AJDA_042
43/68: AJDA 043, AJDA_043
44/68: AJDA 044, AJDA_044
45/68: AJDA 045, AJDA_045
46/68: AJDA 046, AJDA_046
47/68: AJDA 047, AJDA_047
48/68: AJDA 048, AJDA_048
49/68: AJDA 049, AJDA_049
50/68: AJDA 050, AJDA_050
51/68: AJDA 051, AJDA_051
52/68: AJDA 052, AJDA_052
53/68: AJDA 053, AJDA_053
54/68: AJDA 054, AJDA_054
55/68: AJDA 055, AJDA_055
56/68: AJDA 056, AJDA_056
57/68: AJDA 057, AJDA_057
58/68: AJDA 058, AJDA_058
59/68: AJDA 059, AJDA_059
60/68: AJDA 060, AJDA_060
61/68: AJDA 061, AJDA_061
62/68: AJDA 062, AJDA_062
63/68: AJDA 063, AJDA_063
64/68: AJDA 064, AJDA_064
65/68: AJDA 065, AJDA_065
66/68: AJDA 068, AJDA_068
67/68: AJDA 069, AJDA_069
68/68: AJDA 070, AJDA_070
Povezane objave
Ocene komentarjev