Izpostavljeno
Dolenjska
ponedeljek, 6. maj 2024
10:00 - 15:00 Ob mednarodnem dnevu babištva: predstavitev poklica in dela, Supernova Otoška cesta Novo mesto
13:00 - 17:00 Občinski test hoje 2024, igrišče pri ŠC Novo mesto
16:00 Knjižnica semen - Izmenjava sadik in semen za dober namen, pred župniščem Stopiče
18:00 Predavanje dr. Blaža Mlačaka: Preventiva, diagnostika in zdravljenje srčno-žilnih bolezni, KMJ Novo mesto
torek, 7. maj 2024
10:00 Tekmovanje paraplegikov in tetraplegikov v šahu - 29. memorial Jožeta Radeja in 4. kolo lige ZPS Gradex, Šegova 119 Novo mesto
VečBela krajina
ponedeljek, 6. maj 2024
11:00 Prireditev ob dnevu slovensko-britanskega prijateljstva, pri spominski plošči zaveznikom Gornji Suhor
torek, 7. maj 2024
16:30 Bralni klub, Krajevna knjižnica Semič
18:00 Zdravilne gobe - predavanje, KC Semič
sreda, 8. maj 2024
13:00 Bralno srečanje, DSO Črnomelj
17:00 Ura pravljic in ustvarjalna delavnica, Ljudska knjižnica Metlika
VečPosavje
ponedeljek, 6. maj 2024
10:00 - 14:00 Dan odprtih vrat, porodnišnica Brežice
torek, 7. maj 2024
19:00 Literarni večer (Srečko Kosovel), Posavski muzej Brežice
sreda, 8. maj 2024
17:00 Boris Hajdinjak - Reštanj in Reštanjski (predavanje), vaška soba Reštanj
četrtek, 9. maj 2024
19:00 Večer klasične glasbe (pianist Sam Rotman iz ZDA), Posavski muzej Brežice
petek, 10. maj 2024
19:30 Predmaturitetni recital Antona Ajstra, Viteška dvorana Brežice
Več23.9.2021 | 19:10 | STA; M. K.
Michelinovi inšpektorji so Hiši Franko s kuharsko mojstrico Ano Roš v novi izdaji vodnika Michelin Guide Slovenia ponovno podelili dve zvezdici, po eno so ohranili tudi vsi lanski dobitniki - Atelje, Dam restavracija, Gostilna pri Lojzetu, Hiša Denk in Vila Podvin. Nova zvezdica pa je letos zasijala v Gostišču Grič s kuharskim šefom Luko Koširjem.
Michelinove zvezdice, ki so v Sloveniji prvič zasijale lani, označujejo najboljše restavracije, ki so jih odkrili Michelinovi inšpektorji, in pomenijo najvišjo kakovost v kulinariki. Kot omenjeno, ima Hiša Franko z Ano Roš dve, po eno pa Gostilna pri Lojzetu s Tomažem Kavčičem, Dam z Urošem Fakučom, Hiša Denk z Gregorjem Vračkom, Atelje z Jorgom Zupanom in Vila Podvin z Urošem Štefelinom. Eno je letos dobilo še Gostišče Grič z Luko Koširjem.
Michelinov krožnik ohranili Gostilna Vovko, Ošterija Debeluh in Grad Otočec; Gostilna Repovž pa znak Bib Gourmand
Kot so danes sporočili iz Slovenske turistične organizacije (STO), so Michelinovi inšpektorji sedem restavracij uvrstili v kategorijo Bib Gourmand, Michelinov krožnik pa je prejelo 39 restavracij. V drugo izdajo gastronomskega vodnika Michelin Guide Slovenia je tako skupno uvrščenih 53 restavracij.
Znak Bib Gourmand - ta označuje restavracije, ki zagotavljajo pristna kulinarična doživetja z visoko kakovostno hrano z odličnim razmerjem med kakovostjo in ceno - je letos ohranilo šest restavracij, in sicer Gostilna na Gradu, Gostilna Repovž, Jožef, Mahorčič, Rajh in Ruj, poleg tega pa se je letos v vodnik uvrstila še restavracija TaBar.
Michelinov krožnik, ki označuje restavracije, v katerih iz svežih surovin skrbno pripravijo dober obrok in predstavljajo velik potencial za destinacijo, je od lani ohranilo 37 restavracij - AS, B-Restaurant, Calypso, Cubo, Dvor Jezeršek, Etna, Galerija Okusov, Gostilna Danilo, Gostilna Francl, Gostilna za Gradom, Gostilna Krištof, Gostilna Vovko, Gredič, Harfa, Hiša Krasna, Hiša Torkla, JB, Kendov Dvorec, Julijana, MAK, Marina, Maxim, Monstera Bistro, Ošterija Debeluh, Otočec Castle, Pavus, Pikol, Rizibizi, Sedem, Separé, Shambala, Sophia, Stara Gostilna, Strelec, Sushimama, Valvas'or, Vander -, krožnik pa sta letos na novo dobili restavraciji Landerik in Vila Planinka.
Michelinov krožnik je izgubila novomeška Hiša Fink, ki je bila med lanskimi prejemniki.
Globalni direktor Michelinovih vodnikov Gwendal Poullennec je ob podelitvi nagrad izpostavil, da sta bili lansko in letošnje leto za gostinstvo zelo težki leti. Ob pogostem zapiranju zaradi koronskih ukrepov pa so slovenski kuharski mojstri po njegovih besedah dokazali svojo odpornost, borbenost in neusahljiv talent. "Izbor restavracij, ki jih predstavljamo danes, odraža lokalno kulinarično sceno, ki je še posebej zavezana trajnostni gastronomiji in se še naprej razvija," je poudaril.
Da so letošnje zvezdice, ki ohranjajo optimizem in z vztrajnostjo ustvarjajo nove zgodbe, zaradi zahtevnega obdobja še toliko bolj pomembne, je medtem poudarila direktorica STO Maja Pak. "Verjamem, da bo tudi druga izdaja Michelinovega vodnika za slovensko področje odmevala in spodbudila nove prihode gastronomskih turistov," je poudarila. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa je dejal, da imamo v Sloveniji vrhunske kuharske mojstre, zato verjame, da so imeli Michelinovi ocenjevalci zahtevno delo.
V STO so prepričani, da bo Michelinov vodnik za leto 2021 tudi kot globalno najmočnejša blagovna znamka s področja gastronomije pomemben element promocije slovenskega turizma, ki jo v sodelovanju z različnimi deležniki izvaja STO.
Slika 1: Rok Vovko (foto: arhiv DL; M. L.)
Slika 2: Jure Tomič (foto: arhiv DL; M. L.)
Povezane objave
Ocene komentarjev