Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
nedelja, 5. maj 2024
10:00 Kolesarski maraton "Po dolini reke Krke", Glavni trg Novo mesto
14:00 Praznovanje pomladi, vaško središče Gradež
ponedeljek, 6. maj 2024
10:00 - 15:00 Ob mednarodnem dnevu babištva: predstavitev poklica in dela, Supernova Otoška cesta Novo mesto
13:00 - 17:00 Občinski test hoje 2024, igrišče pri ŠC Novo mesto
18:00 Predavanje dr. Blaža Mlačaka: Preventiva, diagnostika in zdravljenje srčno-žilnih bolezni, KMJ Novo mesto
VečBela krajina
nedelja, 5. maj 2024
10:00 Prireditev ob 80. obletnici bombardiranja Dragatuša, Dragatuški plac Dragatuš
ponedeljek, 6. maj 2024
11:00 Prireditev ob dnevu slovensko-britanskega prijateljstva, pri spominski plošči zaveznikom Gornji Suhor
torek, 7. maj 2024
16:30 Bralni klub, Krajevna knjižnica Semič
18:00 Zdravilne gobe - predavanje, KC Semič
sreda, 8. maj 2024
13:00 Bralno srečanje, DSO Črnomelj
VečPosavje
nedelja, 5. maj 2024
17:00 Sprehod po muzeju: muzejski donatorji - ožilje muzeja - Franc Černelič in Lovro Jurečič, Posavski muzej Brežice
ponedeljek, 6. maj 2024
10:00 - 14:00 Dan odprtih vrat, porodnišnica Brežice
torek, 7. maj 2024
19:00 Literarni večer (Srečko Kosovel), Posavski muzej Brežice
sreda, 8. maj 2024
17:00 Boris Hajdinjak - Reštanj in Reštanjski (predavanje), vaška soba Reštanj
četrtek, 9. maj 2024
19:00 Večer klasične glasbe (pianist Sam Rotman iz ZDA), Posavski muzej Brežice
Več13.9.2013 | 16:45 | Besedilo in foto: A. K.
Emanuela in Aleš Kunej sta ponosna na novo vino, pri katerem gre, kot pravita, za poroko čokolade in vina.
Za osnovo so Kunejevi vzeli kakovostno rdeče vino iz unikatnega sortnega izbora in temno čokolado iz Ekvadorja v dobro preučenem razmerju, ki pa ostaja skrivnost.
Brestanica - Dva tedna pred otvoritvijo čokoladnice na Gradu Rajhenburg so Kunejevi iz brestaniške Hiše trt, vina in čokolade danes javnosti predstavili prav posebno vino, s katerim orjejo ledino tudi v Sloveniji. Čokoladno vino, kot so ga poimenovali, namreč združuje vino in čokolado, po dolgotrajnih poskusih kombiniranja obeh sestavin pa so prišli do harmonične kombinacije, ki je na predstavitvi navdušila tudi zbrane goste.
Družina Kunej je širši javnosti poznana predvsem po pridelavi vina in trsnih sadik. Vinogradniška tradicija pri njih sega vse v konec 19. stoletja, ko so vinogradi in zidanica na Sremiču prišli v Kunejevo posest. Danes se tako pri njih z vinom ukvarja že peta generacija, v tem času pa so se preusmerili tudi na področje čokolade. Kot zavedni Brestaničani so se namreč priključili projektu Trapistin, katerega eden glavnih ciljev je bil obuditev znamenite trapistovske čokolade Imperial.
Izziv je bil velik, saj je bilo o čokoladi znanega le to, da je bila odličnega okusa, kar še vedno znajo povedati tisti starejši prebivalci, ki so jo poskusili. To pa kljub temu ni vzelo poguma njihovi snahi Emanueli, sicer Portugalki, ki je pogumno sprejela izziv. Svoje znanje, ki ga pridobila med študijem živilske tehnologije, je tako dopolnila še z izobraževanjem pri mojstrih izdelovanja čokolade v Franciji in kmalu so izpod njenih rok začeli nastajati nadvse okusni čokoladni izdelki.
To je bil tudi povod, da so Kunejevi prišli na idejo, da dva tradicionalna naravna pridelka, vino in čokolado, združijo v eno. In nastalo je čokoladno vino, ki je sploh prvo tovrstno vino v Sloveniji.
Zanimivo reportažo o tem si lahko preberete v septembrski Živi!
Galerija (9)
Slika 1: Emanuela in Aleš Kunej sta ponosna na novo vino, pri katerem gre, kot pravita, za poroko čokolade in vina.
Slika 2: Za osnovo so Kunejevi vzeli kakovostno rdeče vino iz unikatnega sortnega izbora in temno čokolado iz Ekvadorja v dobro preučenem razmerju, ki pa ostaja skrivnost.
1/9: IMG_5883
2/9: IMG_5886
3/9: IMG_5892
4/9: IMG_5894
5/9: IMG_5898
6/9: IMG_5902
7/9: IMG_5906
8/9: IMG_5909
9/9: IMG_5916
Povezane objave
Ocene komentarjev