scenske umetnosti

Senčno gledališče črnega filma

10.4.2011 | 12:20 | Rasto Božič

Urša Vidic in Meta Grgurevič (Foto: R. Božič)

Urša Vidic in Meta Grgurevič (Foto: R. Božič)

Novo mesto - V galeriji Simulaker so včeraj odprli prostorsko postavitev Mete Grgurevič in Urše Vidic, ki sta jo omenjeni vizualni umetnici naslovili "Deadly Kiss Me". Novomeško razstavo sta zasnovali kot prostorsko postavitev, ki jo zaznamuje estetika tako imenovanega črnega filma, značilnega za sredino minulega stoletja.

Avtorici sta s kulisami in z osvetlitvijo, s svojevrstnim senčnim gledališčem, ki na stenah zatemnjene galerije ob zvočnih posnetkih poustvarja značilno vzdušje tako imenovanega filma noir oziroma črnega filma, skušali prikazati njegovo velemestno okolje in podobe usodnih zapeljivk, ki so v tovrstnih filmih navadno nastopale.

Senčno gledališče črnega filma

Kot meni kustos Simulakra Matjaž Brulc, njuno gledališče senc in svetlobe pričara črno-beli svet dobrega in zla, predrznega spogledovanja in prikrite zloveščnosti, v katerem se premikajo pomanjkljivo oblečene ženske, bržkone znane vsakemu ljubitelju filma.

Razstava "Deadly Kiss Me" je tako raziskava posebnih dogovorjenih znakov, hkrati pa tudi vznemirljivo čutno popotovanje, ki gledalca ovije v temačnost skrivnostnosti in poželenja.

Z omenjeno razstavo se avtorici ne podajata v tematiziranje vprašanja ženskosti v pop kulturi, a čeravno ženski liki predstavljajo pomemben del razstave, ju tokrat zanima širše raziskovanje posebnega vizualnega jezika oziroma možnosti njegove premestitve iz filma v likovno govorico, je še zapisal Brulc.

Senčno gledališče črnega filma

Urša Vidic, rojena leta 1978, in Meta Grgurevič, rojena leto kasneje, sta vrsto let dejavni na področju vizualne umetnosti, od lani pa kot tandem sodelujeta pri snovanju skupnih likovnih projektov.

Vidičeva je leta 2008 magistrirala na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, Grgureviča pa je leta 2007 zaključila podiplomski študij na Akademiji lepih umetnosti v Benetkah.

Njuna dela so predstavili na več samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Obe živita in delujeta v Ljubljani, njuna postavitev pa je v Novem mestu razstavljena do 29. aprila.

‹ nazaj

Galerija (11)

001-Urša Vidic in Meta Grgurevič (Foto: R. Božič)
002
003
004
005
006
007-Urša Vidic, Matjaž Brulc in Meta Grgurevič
008
009
010
011

Komentarji (1)

11.4.2011OceniMiha 
Vau, tole zgleda pa nobel. Pridem naokrog ...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava