razstave

Zdenko Grgeljac kleše s slikarsko občutljivostjo

7.4.2011 | 16:50 | Foto in besedilo: P. P.

Rudi Stopar in Zdenko Grgeljac na desni (Foto. P. P.)

Rudi Stopar in Zdenko Grgeljac na desni (Foto. P. P.)

Sevnica - Sevniški umetnik Rudi Stopar je sinoči na sevniškem gradu v svoji galeriji dejal, da je hrvaški kipar, 60-letni Zdenko Grgeljac iz Karlovca, tretji gost v oknu Radogost. Z Zdenkom se poznata že od mladosti, celih 41 let, a se mu zdi, da ga pozna od vekomaj. Skupaj sta bila na več kolonijah in razstavah po bivši Jugoslaviji. Zdenko Grgeljac sicer živi in ustvarja v Karlovcu, je član hrvaških naivnih umetnikov, za svoje delo pa je prejel že vrsto priznanj in nagrad.

Mojster ba-reliefa

Grgeljac je mojster ba-reliefa – zelo plitkega reliefa, ki ga vgrajuje v svojo formo. Prenos črte od risanja vnaša v površino figure, kleše s slikarsko občutljivostjo. Mehkobo doseže v svojem priljubljenem materialu – lesu. Njegovi simbolni liki so anonimni posamezniki, ki tvorijo živost človeštva, pravi Stopar in še dodaja, da v Zdenkovih delih ti posamezniki zaživijo šele ob svetlobi, ki pušča sence.

Stoparjevi literarni prijatelji ob otvoritvi.

Stoparjevi literarni prijatelji ob otvoritvi.

Likovna kritičarka Marina Majoli pa pravi, da Grgeljac dela v lesu iskreno in plemenito ter da močno poznavalsko ustvarja svoje mesto, pozornost in spoštovanje v sodobni hrvaški kiparski umetnosti.

Razstavo so množično obiskali zlasti Stoparjevi literarni prijatelji iz Brežic, Ivana Vatovec pa je kulturni dogodek na sevniškem gradu popestrila z nekaj svojimi pesmimi iz svoje zbirke v Brezvetrju časa.

‹ nazaj

Galerija (18)

Zdenko Grgeljac v Radogostu002
Zdenko Grgeljac v Radogostu003
Zdenko Grgeljac v Radogostu004
Zdenko Grgeljac v Radogostu005
Zdenko Grgeljac v Radogostu006
Zdenko Grgeljac v Radogostu007
Zdenko Grgeljac v Radogostu008
Zdenko Grgeljac v Radogostu009
Zdenko Grgeljac v Radogostu010
Zdenko Grgeljac v Radogostu011
Zdenko Grgeljac v Radogostu012
Zdenko Grgeljac v Radogostu013
Zdenko Grgeljac v Radogostu014
Zdenko Grgeljac v Radogostu015
Zdenko Grgeljac v Radogostu016
Zdenko Grgeljac v Radogostu017
Zdenko Grgeljac v Radogostu018
Zdenko Grgeljac

Komentarji (1)

9.11.2014Ocenikulturnik 
Edina prireditev ki nekako zivi in deluje je ta galerija na sevniskem gradu. vcasih se udelezim vsaj enkrat letno. kaksnega dogotka.moram pa opozorit da je podrocje kulture v sevnici izredno podhranjeno vsaj kar se tice. gradu.podhranjeno vsebinsko saj manjka kvalitetnih vsebinskih dogajanj. mogoce sem prevelik kritik vendar glede na vlozena sredstva in obnovo gradu imamo sevnicani pravico do kvalitetnih vsebin. Saj zato ste na javnih zavodih placani da se za nas denar se malce bolj potrudite.pa pogumno naprej.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava