Delo fotografa Manfreda Willmanna

26.2.2011 | 10:30

Manfred Willmann in Bojan Radovič (Foto: Rasto Božič)

Manfred Willmann in Bojan Radovič (Foto: Rasto Božič)

Novo mesto - Dolenjski muzej in Hiša fotografije domačega fotografa Bojana Radoviča sta v muzejski galeriji včeraj odprla razstavo fotografij mednarodno priznanega avstrijskega fotografa Manfreda Willmanna. Razstavo, s katero slovensko občinstvo spoznava njegove najbolj znane projekte, je avtor naslovil "Arbeit" oziroma Delo.

Predmet Willmannovega umetniškega dela sta človek in narava, njegove fotografije, ki nastajajo v neposredni bližini Slovenije, pa bi morale biti zaradi slednjega slovenskemu občinstvu precej razumljive, je ob odprtju povedal Radovič, kolega in prijatelja avtorja, ki so ga z manjšo razstavo v Novem mestu gostili že v osemdesetih letih minulega stoletja.

Manfred Willmann se je leta 1952 rodil v Gradcu, kjer še vedno živi in deluje kot svobodni umetnik. Med letoma 1975 in 1996 je bil direktor oddelka za fotografijo v Forum Stadtparku, kjer je v sodelovanju s Christine Frisinghelli prirejal razstave in mednarodne letne simpozije o fotografiji.

Delo fotografa Manfreda Willmanna

Leta 1980 je ustanovil kasneje mednarodno uveljavljeni zavod Camera Austria z galerijo in revijo, ki od leta 2003 deluje v prostorih graškega Kunsthausa. Za svoje delo je prejel več avstrijskih in mednarodnih nagrad, leta 2009 tudi najvišje avstrijsko državno priznanje za umetniško fotografijo.

Izbor iz Willmannovih fotografskih projektov "Das Land", "Die Welt ist schoen", "Fur Christine" in "Chaosbilder" je v Dolenjskem muzeju razstavljen do 10. aprila, ob njem pa je prvič predstavljenih še nekaj posebej za novomeški prikaz izdelanih njegovih del.

Rasto Božič

Galerija

Komentarji (2)

26.2.2011Oceniphotographer 
Bojan, vidva sta pa res za štose !
24.3.2011OceniBojan 
kaj bi človek brez štosov?!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava