Igorja Banfija Slike

19.2.2011 | 11:20

Igor Banfi (Foto: R. Božič)

Igor Banfi (Foto: R. Božič)

Igorja Banfija Slike
Aleš Suša in Miha Koretič (Foto: R. Božič)

Aleš Suša in Miha Koretič (Foto: R. Božič)

Novo mesto - V Jakčevem domu, razstavišču Dolenjskega muzeja, so včeraj odprli razstavo Slike slikarja Igorja Banfija, predstavnika tako imenovane skupine prekmurskih slikarjev in znanca novomeških obiskovalcev likovnih razstav, saj je leta 2008 sodeloval na 4. Novomeških likovnih dnevih in aprila lani razstavljal v Galeriji Krka.

Kot je povedala kustodinja Jakčevega doma Jasna Kocuvan, je izhodišče Banfijevih vsebinskih in oblikovnih slikovnih zapisov zavezanost koreninam, rodna prekmurska pokrajina, njene ravnice in nenazadnje tudi njena barvna uglašenost pa so se globoko vrisale v dušo tega predstavnika mlajše generacije akademskih slikarjev in v njem pustile neizbrisno sled.

Prekmurje je postalo zavestno in podzavedno gibalo Banfijevega likovnega izpovedovanja, vse njegove odslikave tamkajšnje pokrajine pa so prežete s posebno mehkobo, z lirično občuteno otožnostjo in rahlim romantičnim pridihom. Spokojnost in asketsko duhovno vzdušje njegovih slik vabita na odmaknjeno popotovanje v svet notranjega zrenja in sanj.

Njegova barvna paleta in večplastni presevajoči globinski barvni sloji, ki jih avtor dopolnjuje z nanosi drugih slikarskih gradiv, se kažejo kot Banfijev močno razpoznaven rokopis, njegove slike v klasični tehniki oljnega slikarstva, nemalokrat na izjemno velikih platnih, pa ob prvinskem utripu narave odstirajo izvirno slikarsko poetiko, je še dejala.

Igor Banfi se je leta 1973 rodil v Murski Soboti. Slikarstvo je študiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, diplomiral je leta 1997, podiplomski študij pa končal leta 2000. Je član Društva likovnih umetnikov Prekmurja in Prlekije ter Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov.

Razstavlja od leta 1994, bil je večkrat nagrajen, živi in ustvarja pa v Ljubljani ter Murski Soboti. Njegove Slike bodo v Novem mestu razstavljene do 24. aprila, ob včerajšnjem odprtju pa sta nastopila jazzovska glasbenika iz Krškega, saksofonist Aleš Suša in kitarist Miha Koretič.

Rasto Božič

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava