razstave

Razstava Mateja Metlikoviča posvečena Pinu Mlakarju

22.12.2010 | 09:00 | Rasto Božič

Matej Metlikovič, Foto: Rasto Božič

Matej Metlikovič, Foto: Rasto Božič

Novo mesto - V Galeriji Krka so včeraj odprli razstavo slik slikarja Mateja Metlikoviča, ki se s svojimi deli navezuje na širše kulturnoumetniško dogajanje šestdesetih in začetka sedemdesetih let minulega stoletja, osnovo njegovega slikarstva pa predstavlja risba. Umetnik je razstavo - verjetno zaradi njene nežne breztelesnosti – posvetil spominu novomeškega baletnika Pina Mlakarja, po besedah umetnostne zgodovinarke Tatjane Pregl Kobe pa mu je kot avtorju blizu povezovanje različnih oblik umetnosti.

Razstava Mateja Metlikoviča posvečena Pinu Mlakarju

Kot je zapisala ob Krkini razstavi, se v zadnjih letih nastali Metlikovičevi nizi podob porajajo iz enega samega poudarjenega likovnega vzorca, na belem slikovnem polju ali zgoščeno živobarvni podlagi naslikane enostavne črne črte pa s simbolično živim sporočilom poseljujejo njegov slikovni prostor.

Metlikovič z risbo razčlenjuje lastno slikarstvo, z nenehnim dialogom med obliko in vsebino, likovno tradicijo ter inovacijami pa obuja minljivost in jo v več pomenih vrača v sedanjost ter išče in raziskuje nove poti. Avtorjevo ustvarjanje je nagonsko, vendar nikakor ne naključno, kar potrjujejo naslovi njegovih del ali ciklov, ki poleg jasne simbolike vodijo v branje umetnikovega sporočila.

Kot povzema Pregl Kobetova, Metlikovič lastno ustvarjanje nadgrajuje na način slikarskih miselnih odbleskov, porojenih v duhovnem prepletu barv, risbe, glasbe in poezije. Matej Metlikovič se je leta 1956 rodil v Kranju, na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost pa je leta 1978 diplomiral iz slikarstva in leta 1981 absolviral podiplomski študij.

Med letoma 1981 in 1992 je poučeval umetnostno vzgojo, od takrat pa deluje samostojno. Od diplome naprej nenehno ustvarja in razstavlja, udeležuje se domačih in mednarodnih likovnih kolonij ter simpozijev. Deluje tudi na področju likovne opreme sakralnih prostorov, živi in ustvarja pa v Ljubljani. Njegove slike bodo v Novem mestu razstavljene do 18. januarja.

‹ nazaj

Galerija (12)

01-Matej Metlikovič
02
03
04
05
06
07-Cene Resnik in Robert Jukič
10
11
12
Razstava Mateja Metlikoviča posvečena Pinu Mlakarju
Razstava Mateja Metlikoviča posvečena Pinu Mlakarju

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava