glasba

Standardi in avtorska glasba

13.8.2008 | 09:00 | Rasto Božič

Nastop slovensko-avstrijskega kvarteta Playgrounds z brestaniško pevko Tjašo Fabjančič

Playgrounds

Playgrounds

Novo mesto - V okviru spremljevalnega jazzovskega festivala 9. mednarodne glasbene delavnice Jazzinty se je včeraj na LokalPatriotovem odru slovenskemu in novomeškemu občinstvu prvič predstavil slovensko-avstrijski kvartet Playgrounds z 28-letno brestaniško pevko in skladateljico Tjašo Fabjančič.

Zasedba, Michael Lagger – klavir, Michael Ringer – kontrabas in Reinhold Schmölzer – bobni, je prvotno delovala kot jazzovski trio, s pevko je začela nastopati pred približno letom dni, februarja pa se je kvartet preimenoval v Playgrounds.

Doslej se je z avtorskimi priredbami jazzovskih standardov in izvirno glasbo, katere avtorica je pretežno Fabjančičeva, predstavljal le po avstrijskih klubih, njegovi člani in članica pa za prihodnje leto načrtujejo snemanje prve plošče z avtorsko glasbo.

Tjaša Fabjančič

Tjaša Fabjančič

Tjaša Fabjančič, ki zadnja leta živi razpeta med avstrijskim Gradcem in rodno Brestanico, je na glasbeno pot stopila pred dobrim desetletjem. Letos, januarja je na graški akademiji diplomirala iz petja, tam tudi nadaljuje z magistrskim študijem petja.

Včeraj se je predstavila kot pevka, ki stremi k visokim ciljem, njeno izvajanje pa je motilo le nekoliko negotovosti. Njeno petje je tehnično zahtevno, izpolnjeno s frazami, scat vložki in klavirskimi sozvočji, predvsem pa ga kot skladateljica vešče vključuje v glasbene priredbe.

Mogoče bi na odru potrebovala le nekoliko več žara in samozavesti, znanja in volje ima, kot je včeraj dokazala, dovolj. Avstrijski trio, sestavljen iz nekdanjih študijskih kolegov, je pevko podprl s čvrsto osnovo, v skladbi Michaela Laggerja Pogrešam te se je predstavil tudi brez pevke, a kaj več od skromnega povprečja ni dosegel.

Festival Jazzinty se drevi ob 19.30 v mali dvorani Kulturnega centra Janeza Trdine nadaljuje z umetniško povezovalnim projektom Hanne Preuss Soniferus in ob 20.30 v veliki dvorani kulturnega centra z zaključnim izborom natečaja za najboljšo jazzovsko skladbo Jazzon 2008. Skladbe prispele na letošnji razpis bo izvajal Gašper Bertoncelj Jazzon Sextet.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava