Proslava ob dnevu reformacije, KD Krško

29.10.2024 | 18:00

Spoštovani,

vabimo vas na osrednjo slovesnost ob dnevu reformacije, ki bo v torek, 29. oktobra 2024, ob 18. uri, v Veliki dvorani Kulturnega doma Krško. Slavnostna govornica bo dr. Nina Beguš, za kulturni program pa bo poskrbel Nik Škrlec.

Vljudno vabljeni.

Letošnja osrednja občinska proslava ob dnevu reformacije bo posvečena raziskovanju tem na stičišču med humanistiko in tehnologijo. Avtor koncepta in režiser je Nik Škrlec, slavnostna govornica pa dr. Nina Beguš. Proslava bo potekala v torek, 29. oktobra, ob 18. uri v Kulturnem domu Krško.

Dan reformacije nas opominja na bogato dediščino slovenske kulture in na prelomno točko v razvoju našega jezika. Danes imamo priložnost, da, podobno kot reformatorji v preteklosti, vplivamo na prihodnost jezika, ki ga soustvarjata umetna inteligenca in tehnologija. Kaj se bo s slovenščino zgodilo v času sodobnega napredka? Katere ključne odločitve moramo sprejeti danes?

Kako bo slovenščina zvenela čez 50 let? Bodo modeli umetne inteligence sooblikovali naš jezik ali celo ustvarili novo različico slovenščine? Lahko tehnologija jezik tudi ogrozi? Povezovanje znanosti in umetnosti ponuja priložnost, da nadgrajujemo svojo jezikovno dediščino in hkrati razvijamo nove poglede na jezik v sodelovanju z naprednimi tehnologijami.

Ob tem ne smemo pozabiti na humanistična vprašanja, ki spremljajo razvoj tehnologije. Kako lahko umetna inteligenca prispeva k bolj pravičnemu svetu? Pri iskanju odgovorov sta umetnost in znanost danes tesneje povezani kot kadarkoli prej.

Prav ta vprašanja so področja raziskovanja letošnje slavnostne govornice, slovenske raziskovalke na kalifornijski univerzi Berkeley, dr. Nine Beguš. Njeno razmišljanje bodo v drugem delu proslave z uprizoritvenimi točkami pospremili performerji Inan Sven du Swami, Mojca Špik ter Nik Škrlec, ki je tudi avtor koncepta proslave. S to uprizoritvijo želi na zanimiv način odpreti ključna vprašanja o razvoju jezika v sodobnem času. Ali dovolj razumemo spremembe, ki nas čakajo, da se jih ne bojimo, ampak lahko na njih vplivamo?

O ustvarjalcih proslave

Nik Škrlec je ustvarjalec, ki se vedno znajde na presečišču znanosti in umetnosti. V svojih avtorskih projektih povezuje teme, ki se običajno ne znajdejo skupaj in iz njih sestavlja nove in zanimive celote. Pogosto nastopa na različnih proslavah, tokrat pa je prvič tudi avtor koncepta in režiser.

Inan Sven du Swami je ustvarjalec, ki v svoji umetnosti združuje cirkuške tehnike, gledališko pripovedovanje ter digitalno animacijo. Njegovo ustvarjalno pot zaznamuje tudi študij psihoanalize, ki ga vpleta v svoje performanse in projekte, da bi odprl dialog o ključnih družbenih temah, kot so okoljevarstvo, socialna pravičnost in identiteta. 

Mojca Špik je vsestranska ustvarjalka, ki združuje partnersko akrobatiko, fizično gledališče in grafično oblikovanje. Njena ustvarjalna pot se je začela z dolgoletnimi izkušnjami v plesu, nadaljevala pa se je s študijem cirkuških umetnosti. Mojca je znana po svoji želji po preseganju fizičnih meja ter raziskovanju novih gledaliških in umetniških področij.