kočevsko-ribniško

FOTO: Teroristični napad na vlak, med potniki žrtve

5.9.2024 | 09:00 | STA
Foto: FB MNZ

Kočevje - Posebne policijske enote šestih držav so včeraj v Vadbenem centru Vinka Beznika v Gotenici izvedle mednarodno vajo posredovanja v primeru terorističnega napada ob prihodu vlaka na eni izmed železniških postaj. Po scenariju je posredovala policija, ki je nevtralizirala napadalca in pomagala potnikom, med katerimi je bilo kar nekaj žrtev.

FOTO: Teroristični napad na vlak, med potniki žrtve

Vlak je potnike pripeljal na železniško postajo. Zaslišala se je močna eksplozija. Vagone so zajeli ogenj, dim in kriki potnikov. Najmanj dva sta bila mrtva, veliko je bilo ranjenih. Prispele so okrepljene posebne policijske enote, ki jim je uspelo hitro nevtralizirati in ujeti napadalca, zavarovati kraj in pomagati potnikom.

Na srečo je šlo zgolj za vajo posebnih policijskih enot Slovenije, Slovaške, Češke, Španije, Srbije in Avstrije.

Scenarij zanjo je po besedah vodje usposabljanja in namestnika poveljnika slovenske posebne policijske enote Damirja Ureka nastal tudi na podlagi izkušenj, ki jih ima policija pri spremljanju organiziranih navijaških skupin, migrantov ter vsakodnevnem delu na železnici.

FOTO: Teroristični napad na vlak, med potniki žrtve

Vajo, katere namen je učinkovitejše odzivanje policije v podobnih situacijah, so posebne policijske enote izpeljale skupaj z Evropskim združenjem železniških policij Railpol, ki te dni v Gotenici organizira večdnevno mednarodno usposabljanje. Kot je po vaji povedal generalni direktor združenja John Laene, je Railpol policijska operativna mreža, katere cilj je izmenjava informacij in najboljših praks med državami. Ustanovljen je bil leta 2004. V njem so bile sprva štiri države, danes jih je že 22. Njihov cilj je predvsem krepiti mednarodno sodelovanje železniške policije v Evropi, je povedal.

Udeležencu usposabljanja Evženu Pešku iz Češke se je zdelo pomembno, da so lahko izvedli vajo, saj bodo na ta način bolje pripravljeni na dogodke, s katerimi se lahko srečajo kadarkoli med svojim delom, tako na vlaku kot zunaj njega. "Takšne vaje pripomorejo, da izpopolnimo svoje delo in se pravilno odzovemo v takšnih situacijah," je dejal.

Tudi vodji španske ekipe policistov Danielu Castillu se takšne vaje zdijo zelo pomembne, saj krepijo skupno sodelovanje policij, hkrati pa jim pomagajo pri odzivanju v takšnih in podobnih primerih.

Vodja ekipe policistov iz Srbije Dušan Lekić do zdaj še ni sodeloval na takšni vaji in je bil nad njo navdušen. Navdušen je bil tudi nad tem, kako so jih sprejeli kolegi v Sloveniji.

Vajo sta si ogledala tudi namestnik generalnega direktorja policije Igor Ciperle in državna sekretarka na ministrstvu za notranje zadeve Helga Dobrin. Ciperle je spomnil, da železniški promet znova postaja vse pomembnejša oblika prometa, da bi bil tudi varen, pa je naloga policije: "To od nje in vseh drugih policij zahteva, da spremenimo način svojega dela, pri tem pa se medsebojno povezujemo, saj kriminal ne pozna državnih meja."

"Vsi si želimo, da bi scenarij, ki smo ga videli danes, ostal zgolj na teoretični ravni, žal pa nas realnost pogosto opomni, da temu ni tako. Zato je današnja vaja tako zelo pomembna, da bi lahko dejanski varnostni položaj pričakali kar najbolje pripravljeni. Je pa tudi priložnost za krepitev medsebojnih vezi, izmenjavo izkušenj in iskanje novih rešitev. Kriminal namreč presega meje ene države," pa je dejala državna sekretarka.

Zvočni zapisi

Vodja usposabljanja in namestnik poveljnika posebne policijske enote Damir Urek o vaji in sodelovanju v Railpolu

‹ nazaj

Galerija (14)

_Gotenica (00)
_Gotenica (01)
_Gotenica (02)
_Gotenica (06)
_Gotenica (09)
_Gotenica (10)
_Gotenica (13)
_Gotenica (14)
_Gotenica (17)
_Gotenica (18)
_Gotenica (19)
_Gotenica (20)
_Gotenica (22)
_Gotenica (29)

Komentarji (1)

1d nazajOcenimiha 
Kake vragolije trenirajo tile... sej tiste stvari ki bi jih mogli znati pa ne zanjo. Smo zadnjič gledali video na to temo...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava