Pohod na Kamniško sedlo 1864 m, zbor pri Tušu Novo mesto

10.8.2024 | 06:00

Sobota, 10. avgust 2024

Kamniško sedlo (tudi Jermanova vrata) je 1903 m visoki greben v Kamniško-Savinjskih Alpah. Tik pod grebenom je koča na Kamniškem sedlu, priljubljena postojanka v poletnih mesecih. Sedlo na zahodu omejuje Brana, na vzhodu Planjava. Proti jugu zložno pada proti zatrepu doline Kamniške Bistrice, na severu se strmo spušča v Logarsko dolino. Legenda o Jermanu pravi, da je bil divji lovec, ki je poznal vse gorske poti. Ko so Turki napadli Celovec, je kranjsko vojsko vodil po najkrajši poti prek Kamniškega sedla in tako rešil Celovec. V zahvalo so poimenovali mogočni prelaz po njem.

ODHOD:

Dobimo se ob 6.00 uri pri stadionu Portovald, pri Tušu.

TURA:

S parkirišča pod slapom Rinka v Logarski dolini se usmerimo na široko turistično pot. Po dobrih desetih minutah hoje pridemo iz gozda na razpotje. Usmerimo se levo na mostiček in se strmeje vzpenjamo. Pot nato ponovno preči Savinjo in se naprej s pomočjo stopnic povzpenja navzgor. Kmalu pridemo do izvira Savinje, kjer ponovno prekoračimo vodo. Na drugi strani gre pot v strnjen gozd in nas po krajšem vzponu pripelje na Okrešelj. Nadaljujemo levo in v nekaj korakih pridemo do doma na Okrešlju. Pri domu se usmerimo na pot v smeri Kamniškega sedla. Nadaljujemo po poti, ki se sprva zmerno vzpenja skozi gozd, nato čez pas grmičevja in pozneje v kratkem prečenju pripelje do melišča, po katerem se po dobro nadelani poti povzpnemo do vstopa v manj zahtevno steno. Naprej se s pomočjo številnih varoval povzpnemo stopnjo višje, kjer je pot še vedno precej strma. Višje nas pot pripelje do strmega melišča, katerega pa le prečimo. Sledi kratek vzpon po široki in nekoliko izpostavljeni polički, za katero nas pot pripelje na prostrana travnata pobočja Kamniškega sedla. V Kamniški koči bo daljši počitek. Sestopili pa bomo do Doma v Kamniški Bistrici, kjer nas bo čakal avtobus.

Zaradi neurja pred kratkim je pot iz Logarske doline trenutno zaprta. V kolikor bo ob odhodu še vedno zaprta, se bomo na Kamniško sedlo povzpeli iz Kamniške Bistrice.

Trudimo se, da v naravi ne delamo škode (trganje rož, lomljenje vej…) in ne povzročamo hrupa. Odpadke odnesimo s sabo v dolino.

POVRATEK:

V Novo mesto se bomo vrnili do 20. ure.

OPREMA:

Potrebovali boste vremenu primerno opremo za visokogorje: uhojene visoke pohodne čevlje, pohodne palice, topla oblačila, kapo, rokavice. Ne pozabite tudi na zaščito proti soncu in rezervno perilo. Priporočam tudi čelado.

HRANA:

Malica, pijača iz nahrbtnika! Možnost toplega obroka v planinski koči.

CENA:

Cena izleta bo 20€ .

PRIJAVE:

Prijave do zasedenosti, oziroma do 6.8.2024, zbira Tomaž Struna: 040 215 094 ali tomaz.struna@gmail.com .

VODENJE:

Za vodenje bodo poskrbeli vodniki PZS v Planinskem društvu Pohodnik, vodja bo Marko Rems.

Za Pohodniško društvo Novo mesto pripravil Martin Luzar.

POJDIMO SKUPAJ VARNO V GORE.

Lep planinski pozdrav,

PDNM