razstave

Interaktivno mehovje Matije Lapuha

19.3.2011 | 09:45 | Besedilo in foto: Rasto Božič

Matija Lapuh se v Novem mestu prvič predstavlja na samostojni razstavi.

Matija Lapuh se v Novem mestu prvič predstavlja na samostojni razstavi.

Redni obiskovalki galerije Simulaker nista manjkali niti na sinočnji razstavi.

Redni obiskovalki galerije Simulaker nista manjkali niti na sinočnji razstavi.

Novo mesto - Mladi brežiški kipar in večmedijski ustvarjalec Matija Lapuh se je s skromnejšim projektom in v okviru skupinske razstave v minulih letih v Novem mestu že predstavil, včeraj pa so v galeriji Simulaker odprli njegovo prvo samostojno razstavo, skozi katero raziskuje in predstavlja presečišče kiparskega gradiva ter zvoka.

Njegovo interaktivno zvočno postavitev Rizomi sestavljajo elektronsko oživljeni mehovi, opremljeni z različnimi tipali, ki se odzivajo na gledalčevo prisotnost in gibe. Kot je Lapuhovo delo pojasnil kustos Matjaž Brulc, se gledalec tako vzpostavlja kot gibalo, ki tehtno pogojuje in določa sestavo njegovega zvočnega ozadja. Osnova tega so posnetki elektronsko prirejenega avtorjevega glasu, projekt pa izhaja iz raziskovanja problematike poslušanja oziroma odnosa poslušalca do slišanega.

Lapuhova obravnava zvoka je enakovredna kiparski, njegovo tovrstno kiparsko gradivo pa zaradi posebnosti in možnosti manipulacije omogoča dinamična preigravanja lastne strukture, pri čemer sta barvitost in izraznost zvoka temeljna nosilca gledalčeve izkušnje.

Postavitev v galeriji Simulaker sestavlja šest polprosojnih mehurjev iz umetne smole in silikona, ki učinkujejo kot sprejemniki ter prevajalniki zunanjih, z gledalčevo navzočnostjo pogojenih dražljajev, še ugotavlja kustos.

Avtorja, kot je povedal, pri projektu zanimata predvsem raziskovanje problematike poslušanja, kot tudi odnos poslušalca do slišanega oziroma odnos med glasom in telesom, ki tega proizvaja. Kot likovnik se ukvarja tudi s klasičnim kiparstvom, vendar meni, da je potrebno pozornost občinstva pritegniti z vedno novimi prijemi

Matija Lapuh se je rodil leta 1984, po gimnazijski maturi v domačih Brežicah pa je študiral na oddelku za likovno pedagogiko Pedagoške fakultete v Ljubljani, kjer končuje diplomo iz kiparstva in novih medijev.

Od leta 2007 je nekajkrat skupinsko razstavljal, predlani pa sodeloval pri izdelavi skulpture, ki so jo postavili v okviru kiparskega simpozija v hrvaškem Grožnjanu. Njegova postavitev Rizomi bo v Simulakru razstavljena do 1. aprila.

‹ nazaj

Galerija (8)

002-Matija Lapuh
003
004
005
006
007-Kustos Matja_ Brulc in Matija Lapuh
007-Redni obiskovalki
008

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava