razstave

Slikar Robi Caglič: "Skušam biti iskren do sebe!"

19.3.2011 | 06:00 | Besedilo in foto: Pavel Perc

Caglič med obetavnim kitaristom Kurnikom in grajskim oskrbnikom Rokom Petančičem.

Caglič med obetavnim kitaristom Kurnikom in grajskim oskrbnikom Rokom Petančičem.

Sevnica - V Mosconovi galeriji na sevniškem gradu so v četrtek odprli razstavo 34-letnega akademskega slikarja Roberta Cagliča s tematskim naslovom Zimska pravljica. Ob otvoritvi Cagličeve razstave je eno izmed kritik o njegovem ustvarjanju prebral novi kulturni ambasador sevniškega gradu Sebastjan Popelar. Ob razstavi Likovni kritiki izbirajo v Cankarjevem domu je Alenka Trebušak zapisala, da Cagličeva dela na papirju zaznamuje izrazito poigravanje z asociativnimi oblikami, ki izhajajo iz narave…

Caglič razume barvo predvsem kot živo snov, ki je v svojem izhodišču nenehnega spreminjanja in gibanja sorodna neskončnemu magnetnemu pretoku narave same…Slikarjeva gesta je neposredna in pogosto zreducirana na en sam polivek. Na papirju se oblikuje v tvorbo, ki ne kaže sledi načrtovanja, razmišljanja ali postopne gradnje predmeta, temveč razkriva, da je bil sunek popolnoma naraven in samodejen, kot da bi ga z vetrom izvedla narava sama…

Petančič izroča slikarju knjigo Zorana Zeliča o zgodovini sevniških glasbenikov in godbe.

Petančič izroča slikarju knjigo Zorana Zeliča o zgodovini sevniških glasbenikov in godbe.

Cagličevo slikarstvo razkriva očaranost nad naravo, čeprav je ne opisuje, ampak ga zanima vtis, ki ga izzovejo težnosti podvržene strukture, je med drugim poudarila likovna kritičarka Trebušakova.

O svojem ustvarjanju je Caglič ob otvoritvi povedal, da v slikah išče samega sebe in da skuša biti do sebe iskren. "Čim bolj iskreno in natančno se skušam podrediti temu občutku in ko naredim sliko dobim zrcalo mojega notranjega sveta, občutenja. Gledalcem predlagam, da pred slikami čim manj razmišljajo, kaj neki naj bi predstavljale,kaj sem z njimi mislil jaz, temveč se naj jim preprosto prepustijo," je dejal Caglič.

Eno izmed Cagličevih del.

Eno izmed Cagličevih del.

Slovenjgrajčan Caglič je leta 2002 diplomiral na fakulteti za arhitekturo v Ljubljani z nalogo "Postavitev brunar'ce na star način v Sloveniji". Istega leta se je vpisal na Akademijo za likovno umetnost (ALU), smer slikarstvo, najprej pri prof. Emeriku Berbardu in tudi tam diplomiral, in scier leta 2006, z naslovom "Pot srca v slikarstvu" pri prof. Hermanu Gvardijančiču. Leta 2008 je na ALU v Ljubljani še končal magisterij, s temo "Video, integriran, medij slikarske izkušnje: spoznavanje poti skozi igre, igre v risanki" (mentor je bil Srečo Dragan).

Mladi kitarist sevniške glasbene šole.

Mladi kitarist sevniške glasbene šole.

Za popestritev otvoritve razstave je poskrbel nadebudni kitarist sevniške glasbene šole, Miha Kurnik, učenec Zorana Koširja.

Razstava bo na ogled do 13. aprila, dan kasneje bo v Mosconocvi galeriji odprta razstava fotografinje Tanie Mendillo, 21. februarja pa bo v stari galeriji postavil retrospektivno razstavo o svojem 12-letnem slikarskem ustvarjanju Sebastjan Popelar.

‹ nazaj

Galerija (20)

Cagliceva Zimska pravljica001
Cagliceva Zimska pravljica002
Cagliceva Zimska pravljica003
Cagliceva Zimska pravljica004
Cagliceva Zimska pravljica005
Cagliceva Zimska pravljica006
Cagliceva Zimska pravljica007
Cagliceva Zimska pravljica008
Cagliceva Zimska pravljica009
Cagliceva Zimska pravljica010
Cagliceva Zimska pravljica011
Cagliceva Zimska pravljica012
Cagliceva Zimska pravljica013
Cagliceva Zimska pravljica014
Cagliceva Zimska pravljica015
Cagliceva Zimska pravljica016
Cagliceva Zimska pravljica017
Cagliceva Zimska pravljica018
Cagliceva Zimska pravljica019
Cagliceva Zimska pravljica020

Komentarji (1)

19.3.2011Ocenikorli 
to so sama skropocala,zešan je tale ič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava