kronika

Filmski lov po novomeških cestah, preganjani pobegnil na policijsko postajo

22.8.2024 | 14:00 | M. K.

Policisti so na številko 113 v torek sprejeli 277 klicev, od tega so bili 103 dogodki takšni, ki so zahtevali takojšni odziv policije. V sredo so sprejeli 231 klicev in obravnavali 90 interventnih dogodkov, so danes sporočili s PU Novo mesto. Podrobnosti pa pokažejo precej burno dogajanje ...

Simbolna slika (Foto: arhiv; S. Š.)

Simbolna slika (Foto: arhiv; S. Š.)

Lovili so ga do policije ...

Policisti so v sredo popoldne v Novem mestu obravnavali prometno nesrečo, ki je bila posledica poskusa izsiljevanja zaradi domnevnih dolžniško upniških razmerij in neplačanih obresti ter v nadaljevanju nevarne in nepremišljene vožnje.

Po prvih ugotovitvah policistov je 63-letni voznik nekaj pred drugo popoldne peljal iz smeri Gorenjih Kamenc proti Brezju. Med vožnjo sta ga na cesti ustavila in zablokirala 28-letni voznik od zadaj in 52-letna voznica, ki je zapeljala pred njegovo vozilo. Vnel se je prepir, nakar je 63-letnik z manevrom uspel zaobiti vozila in s hitro vožnjo uspel pobegniti v smeri policijske postaje, 28-letnik in 52-letnica pa sta zapeljala za njim. Med lovom se je 52-letnica od zadaj zaletela v njegov avto, da bi ga ustavila, a je lahko z vožnjo nadaljeval. Po vključitvi na Ljubljansko cest je 63-letnik zaradi neprevidnega prehitevanja oplazil avtomobil, ki ga je nič hudega sluteča voznica pravilno peljala po svoji strani ceste. Brez ustavljanja je nadaljeval z vožnjo v smeri policijske postaje, kjer je policistom povedal, kaj se je zgodilo. Obe drugi vozili sta nato s sledenjem prenehali.

28-letnika so že obravnavali zaradi premoženjskih kaznivih dejanj, groženj in lahke telesne poškodbe ter prekrškov iz področja javnega red in prometne varnosti. 52-letnico so že obravnavali za prekrške iz področja javnega reda in prometne varnosti. Vsi akterji zgodbe so iz okolice Novega mesta in se med seboj poznajo. V dogodku ni bil nihče poškodovan. Zaradi ogleda kraja prometne nesreče je bil promet na Ljubljanski cesti v Novem mestu (območje Bučne vasi) oviran med 14.00 in 15.00 uro.

Policisti so že napisali plačilne naloge zaradi več prekrškov iz področja prometne varnosti, preiskujejo pa tudi sume kaznivih dejanj izsiljevanja in nevarne vožnje v cestnem prometu. Po zaključku preiskave bodo osumljence kazensko ovadili.

Kriminaliteta

Iz področja kriminalitete so policisti obravnavali 46 različnih dogodkov, od tega dve grožnji, poskus izsiljevanja, osem vlomov, dve poškodovanji tuje stvari in deset različnih tatvin.

Šentjernejski policisti bodo kazensko ovadili 55-letnika, ki je v trgovini vzel kavo in odšel mimo blagajne brez plačila. Zalotil ga je varnostnik in zadržal do prihoda policije. V torek dopoldne je varnostnik v trgovini zalotil 19-letnika ter dve mladoletnici (16 in 15), ki so kradli. Mladoletnici so privedli na policijsko postajo ter poklicali starše iz Dobruške vas in Kerinovega Grma. Vse tri bodo kazensko ovadili zaradi tatvine. Ovadili bodo tudi starše obeh mladoletnic zaradi suma kaznivega dejanja zanemarjanja mladoletne osebe po 192. členu kazenskega zakonika. O dogodku bodo obvestili center za socialno delo.

V Dolenji Nemški vasi so v času iz ponedeljka na torek vlomili v poslovne prostore in odnesli dve ročni baterijski rezilki, baterijsko žago in dve polnilni bateriji (vse znamke Milwaukee) ter s tem podjetje oškodovali za več kot tisoč evrov.

V Tomažji vasi so v zadnjih dneh vlomili v zidanico. Storilci so odnesli nekaj malega prehrambnih izdelkov, a z vlomom povzročili za okoli tri tisoč evrov škode na stavbnem pohištvu.

V Ulici Anke Salmičeve v Leskovcu pri Krškem so neznanci v noči na sredo vlomili v gradbiščni zabojnik ob novogradnji. Odnesli so dve kosilnici na nitko (znamke Villager in Jonsered), rotacijsko kosilnico (znamke Husqvarna) in baterijsko žago (znamke Parkside). Lastniku so povzročili za okoli tisoč dvesto evrov škode.

Več policijskih patrulj je zaradi prijav kršitve javnega reda in miru v sredo, nekaj po enajsti zvečer, posredovali v Dobruški vasi. Po prvih zbranih obvestilih je prišlo najprej do izmenjave besed med 18-letnikom in 34-letnikom, slednji pa naj bi nato 18-letnika udaril in grozil. Policisti so vzpostavili javni red in mir. 34-letniku bodo napisali plačilni nalog, obravnavajo pa tudi sum lahke telesne poškodbe.

Pri hišni preiskavi zasegli mačeto

Novomeški policisti so v sredo zjutraj na podlagi odredbe opravili hišno preiskavo pri 30-letnemu osumljencu v Brezju. Zasegli so mu mačeto in uvedli postopek zaradi kršitve zakona o orožju, osumljenca pa bodo tudi kazensko ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja grožnje, ki naj bi se zgodilo nekaj dni nazaj.

Pri hišni preiskavi pri osumljencu zasegli ukradeno blagajno in denar

Policisti so v torek zjutraj opravili ogled kraja vloma v gostinski lokal v Brestanici, od koder je storilec odnesel blagajno z okoli štiristo evrov denarja. Z zbiranjem obvestil in pregledom videonadzornih kamer so prišli do osumljenca iz območja Sevnice. Sevniški policisti so še isti dan 53-letnika prijeli in pridržali zaradi suma storitve uradno pregonljivega kaznivega dejanja.

Krški policisti so na podlagi odredbe sodišča v sredo zjutraj pri osumljencu opravili hišno preiskavo in mu zasegli denar in blagajno iz vloma. 53-letnika, ki je bil že večkrat ovaden, bodo ponovno ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja velike tatvine (vloma).

Prometna varnost

Policisti so obravnavali dvanajst prometnih nesreč z materialno škodo in dve z lahkimi poškodbami.

Policisti so v torek opoldne na Obrežju ustavili voznika iz Severne Makedonije, ki je pred tem po avtocesti peljal s hitrostjo 181 km/h. Med postopkom so ugotovili, da je vozil v času prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja. Napisali so mu plačilni nalog zaradi dveh prekrškov – prehitre vožnje in ker ni uporabljal varnostnega pasu. Nato so mu zasegli avto in uvedli še postopek o prekršku zaradi vožnje brez veljavnega vozniškega dovoljenja.

Krški policisti so v torek zvečer v Brestanici zasegli kolo z motorjem 17-letniku in zanj odredili izredni tehnični pregled zaradi suma, da je predelano. Prometni policisti so na Smedniku 18-letniku zasegli osebni avtomobil staršev, ki ga je vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja.

Zaradi prehitre vožnje na avtocesti so policisti na Obrežju obravnavali še 43-letnega voznika iz Kosova (vozil je 180 km/h), 36-letnega in 27-letnega voznika iz Bosne in Hercegovine (prvi je vozil s hitrostjo 185 km/h, drugi 190 km/h), 47-letnega voznika iz Hrvaške (vozil je 199 km/h) in 48-letnega voznika iz Srbije (vozil je s hitrostjo 184 km/h). Vsem so izrekli globe med 250 in 400 evri.

Kršitve javnega reda

Iz področja javnega reda so policisti obravnavali sedemindvajset različnih dogodkov, od tega je bilo štirinajst kršitev javnega reda in miru na javnem kraju.

V torek zvečer so novomeški policisti obravnavali primer medvrstniškega nasilja. Po prvih ugotovitvah sta se dva 16-letnika sprla zaradi starih zamer, pri čemer je eden drugega tudi udaril. O dogodku so obvestili starše, uvedli so postopek o prekršku, napisali pa bodo tudi poročilo centru za socialno delo.

Policisti iz Dolenjskih Toplic zbirajo obvestila zaradi suma prekrška, ki naj bi ga v torek zvečer storil 38-letnik iz Žužemberka. Slednji naj bi v gostinskem lokalu žalil in se nedostojno vedel do 17-letnega dekleta.

V noči na sredo so novomeški policisti ukrepali zaradi glasbe v Brezju. Vzpostavili so javni red in mir ter ukrepali zoper 31-letnika iz okolice Kočevja.

V sredo, okoli druge ure zjutraj, so brežiški policisti zaradi glasne glasbe posredovali v Ponikvah. Vzpostavili so javni red in mir ter ukrepali zoper 20-letnega kršitelja.

Brežiški policisti so uvedli postopek o prekršku zoper 46-letnika iz okolice Celja, ki je v sredo zvečer kršil javni red in mir na vlaku iz Zidanega mostu proti Dobovi. 46-letnik naj bi med drugim tudi tiščal glavo skozi okno in mahal z rokami ter ogrožal lastno varnost.

Mejne zadeve in tujci

Na območju policijske uprave Novo mesto so iz torka na sredo prijeli 228 tujih državljanov, ki so nezakonito prestopili notranjo mejo oziroma ne izpolnjujejo pogojev za bivanje na območju Slovenije. Pretežni del so jih prijeli v Posavju, sedem na območju policijske postaje Metlika (Krmačina) in pet na območju policijske postaje Črnomelj (Preloka).

V Ločah so sredo, nekaj po polnoči, policisti prijeli skupino 29 oseb, pretežno državljanov Sirije (21), šest državljanov Maroka ter po enega državljana Afganistana in Pakistana. Z njimi je v Slovenijo s sorodniki pripotoval tudi hudo poškodovani 25-letni Sirijec. Policisti so na kraj poklicali nujno medicinsko pomoč, reševalci so poškodovanega najprej oskrbeli na kraju, nato pa odpeljali v bolnišnico, kjer je ostal na zdravljenju.

Na območju policijske uprave Novo mesto so iz srede na četrtek prijeli 111 tujih državljanov, vse na območju Posavja (Rigonce, Loče, Dobova, Mali Obrež, Jereslavec, Obrežje, Podgračeno, Kapele, Jesenice na Dolenjskem).

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava