namig za premik

Pohod na Veliki Draški vrh 2243 m, Viševnik 2050 m in Debela peč 2015 m, zbor pri OŠ Bršljin

6.7.2024 | 06:00

Prišel je čas, da se planinci Dolenjske in Bele Krajine skupaj odpravimo v visokogorje. V organizaciji Pohodniškega društva Novo mesto se bomo podali na tri dvatisočake. Na vas pa je, da se odločite rega boste izbrali. Naše akcije podpira Mestna občina Novo mesto.

ODHOD:

Dobimo se pri OŠ Bršljin ob 6. uri, od koder se bomo odpeljali na Pokljuko.

TURA: 1. tura: S parkirišča ob planini Zajavornik se bomo povzpeli do Blejske koče. Po postanku pa bomo nadaljevali čez planino Brda in pod Okrogležem na Debelo peč.

Povratek bo po isti poti, z izhodišča pa še čez planino Zajavornik v smeri Šport hotela do glavne ceste. Predvidne hoje bo do 6 ur, v katerih bo potrebno premagati 750 višinskih metrov.

2. tura: S parkirišča na Rudnem polju se bomo mimo smučišča podali v smeri Triglava, se povzpeli čez Jezerca in Srenjski preval na Viševnik. Sestopili bomo čez smučišče nazaj na Rudno polje. Predvidne hoje bo do 5 ur, v katerih bo potrebno premagati 750 višinskih metrov.

3. tura: S parkirišča na Rudnem polju se bomo skupaj z udeleženci 2. ture povzpeli do krnice Jezerca, tu se bomo ločili in se povzpeli na Studorski preval. Sledil bo vzpon na Veliki Draški vrh po nemarkirani poti. Sestopili bomo nazaj na Rudno polje po isti poti.

Predvidne hoje bo do 6,5 ur, v ko bo potrebno premagati dobrih 900 višinskih metrov.

VGN: Trudimo se, da v naravi ne delamo škode (trganje rož, lomljenje vej…) in ne povzročamo hrupa. Odpadke odnesimo s sabo v dolino.

POVRATEK: V Novo mesto se bomo vrnili v zgodnjih večernih urah.

OPREMA: Potrebovali boste vremenu primerno opremo za visokogorje: uhojene visoke pohodne čevlje, topla oblačila, kapo, rokavice, priporočam tudi pohodne palice. Ne pozabite tudi na zaščito proti soncu in rezervno perilo. S sabo imejte osebni dokument in planinsko izkaznico.

HRANA: Hrano, prigrizke in pijačo za po poti imejte s sabo. Na Blejski koči bo možno dobiti pijačo in jedačo.

CENA: Cena ture za člane PZS znaša 18 €

PRIJAVE: Prijave in informacije do zasedenosti, oziroma najkasneje do srede 3.7.2024 na:

martin.luzar64@gmail.com ali tel: 041 800 876. Ob prijavi je potrebno obvezno navesti, katere ture se boste udeležili.

VODENJE: Za vodenje bomo poskrbeli vodniki PZS v Pohodniškem društvu Novo mesto.

Za Pohodniško društvo Novo mesto pripravil Martin Luzar.

POHODNIŠKO DRUŠTVO

NOVO MESTO

‹ nazaj