namig za premik

Ana Desetnica - Ana Krška 2024 (festival uličnega gledališča), pred KD in Mestni park

2.7.2024 | 19:00

torek, 2. 7., ob 19. uri in

sreda, 3. 7., ob 19. uri

ploščad pred Kulturnim domom Krško in

Mestni park Krško (pri Valvasorjevi knjižnici)

vstop prost

Mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica je največji in najpomembnejši festival uličnega gledališča pri nas in eden vodilnih festivalov ulične umetnosti v Evropi. Festival z dolgoletno tradicijo in prepoznavnim programskim profilom se je tekom let razvil v nepogrešljivo stalnico poletnega kulturnega dogajanja pri nas.

Med najvzestejša desetničarska mesta spada tudi Krško, kjer se je Ana že toliko udomačila, da že vrsto let nosi tudi lokalno ime – Ana Krška.

Ana Desetnica – Ana Krška se bo tudi letos odvila na dveh lokacijah, na ploščadi pred Kulturnim domom Krško in v Mestnem parku pri Valvasorjevi knjižnici.

Duo Slavica (SLO): DOBRO JUTROulično gledališčetorek, 2. 7., ob 19. uriploščad pred Kulturnim domom Krško

Komična predstava o prijateljstvu z visoko hitrostjo in malo besedami. Vsebuje elemente fizične komike in cirkusa. V njej spremljamo dva prijatelja, ki si dan želita začeti s skodelico kave. A zaradi nerodnosti enega in nepotrpežljivosti drugega se že priprava mize ali mletje kave zdita povsem nemogoči opravili. Jima bo uspelo premostiti medsebojne razlike in skuhati kavo ali pa se nam obeta bombastična brezkofeinska katastrofa? Glede na to, da vsak nastop od igralcev zahteva izredno telesno pripravljenost, priporočamo, da predstavo užijete, preden ostarita. 

Gledališče Ane Monro (SLO): ZADNJI ULOVinteraktivna ekološka ulična predstavatorek, 2. 7., ob 20. uriploščad pred Kulturnim domom Krško

Interaktivna predstava, v kateri so ustvarjalne moči združili izkušeni ulični umetniki in udeleženke 9. generacije ŠUGLE, Šole sodobnih performativnih uličnih umetnosti (letnik 2020/21), nagovarja in navdušuje starostno najbolj raznoliko občinstvo. Z igralci na hoduljah, odlično glasbo ter atraktivnimi kostumi, rekviziti in scenskimi elementi (prava ribiška ladja, velika lutka), ki so izdelani iz recikliranih odpadnih materialov, na zabaven način interpretira pereč aktualen problem totalnega izlova rib in vse večje onesnaženosti morij z odpadno plastiko, ter ozavešča o tej tematiki, ki zadeva celotno človeštvo in ves planet – če se tega zavedamo, ali ne. Posvečena je vsem, ki se s svojim delom ali aktivizmom zavzemajo za to, da bo svet postal čistejši in naravi prijazen. 

Mobil & Voorsluis (NIZ): PRAVulična predstavasreda, 3. 7., ob 19. uriMestni park Krško (pri Valvasorjevi knjižnici)

Brezsramna in smešna predstava umetniškega zakonskega para The Magnificos, ki plešeta na robu vulkana.  

Zakonski umetniški par The Magnificos že leta nastopa s svojo varietejsko predstavo, v kateri so petje, ples in čarovnije v središču pozornosti. Medtem ko se eden ukvarja z zabavo, se drugi oklepa visoke umetnosti, opere, baleta, klasične glasbe.   

Na žalost pa Magnificova ne moreta več vzdrževati fasade popolnega zakona in njun ego se izkaže za večjega, kot je prostora na odru.   

PRAV je brezsramna komedija, polna veselja in prepoznavnosti, saj je skupno življenje včasih precej zahtevno. Umetniški par The Magnificos upodabljata Aat Dirks in Merel Voorsluis, ki sta tudi v resničnem življenju poročena in umetnika. To vsekakor ni naključje...   

PRAV je predstava brez besed v tradiciji mednarodnega uličnega gledališča. 

Teatro Pachuco (BEL): NASPROTJE ENEGAulična predstava za dva gibalca in eno klopsreda, 3. 7., ob 20. uriMestni park Krško (pri Valvasorjevi knjižnici)

Človek, ki mirno sedi na klopi, bere svoj časopis. Do njega pride ženska polna revolucionarnega duha in z namenom, da premakne meje miru in reda. V tem plesno-gledališkem duu želita Lisa Da Boit in Rudi Galindo prižgati vžigalno vrvico, ki postavlja pod vprašaj pojem reda in omejitev v svetu, ki ga je ohromil Covid.  

Predstava je zamišljena kot poetično dejanje v urbanem prostoru. Izhodišče je javna klop: prostor za počitek in srečanja. Ta je dejanski prostor, ki sprejema samoto, ki ljudi zbližuje ali zavrača, ki lahko postane referenčna točka, ki je lahko dom za nekatere in ki je lahko priložnost za vzpostavljanje nepričakovanih dialogov v naših tihih mestih.  

Avtorja zagovarjata angažirane stvaritve, dostopne široki publiki in ustvarjata z namenom, da se odzivata na današnji svet. Gibanje je njuno orodje, telo pa prostor nepričakovanosti in presenečenja za njudva in za gledalce. Ples na eni strani in gledališče na drugi omogočata globok odnos do lastnega telesa, obenem pa zahtevata poslušanje samega sebe in na drugi strani iskanje resnice geste. Ples zahteva prepuščanje in postavlja pod vprašaj lastne običajne mejnike. V kombinaciji z gledališkim jezikom ustvari berljivo zgodbo, ki začne pri intimnem, da lahko preraste v univezalno.   

Zmagovalec nagrade Prihodnost za kulturo 2020.

‹ nazaj