Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
četrtek, 16. maj 2024
09:00 Delavnica Pomen gibanja s prikazom aktivnega odmora, OZRK Novo mesto
11:00 Izdelava prošnje za delo v nemščini, Ekonomska šola Novo mesto, Višja strokovna šola Novo mesto
13:00 25 let oblikovanja in likovnega ustvarjanja, Ekonomska šola Novo mesto, Višja strokovna šola EŠ Novo mesto
15:00 Srečanje starejših krajanov KS Drska, OŠ Drska Novo mesto
17:00 Delavnica izdelave svečk iz odpadnega olja, CIK Trebnje
VečBela krajina
četrtek, 16. maj 2024
10:00 Kviz mladih članov Rdečega križa, KD Gradac
10:30 Odprtje knjižne police, Dom paraplegikov Semič
17:00 Dobrodelna prireditev "Pojem, plešem in igram, da se v Ankaran podam", KC Semič
17:00 Delavnica ročnih del, Krajevna knjižnica Semič
19:00 Zlato jabolko svobode - predavanje dr. Darje Pavlič o vojnih pesmih Otona Župančiča, Spominska hiša Otona Župančiča Vinica
VečPosavje
četrtek, 16. maj 2024
19:30 Slavnostno odprtje Tednov ljubiteljske kulture 2024, Posavski muzej Brežice
petek, 17. maj 2024
12:00 - 19:30 3. mednarodni rokometni turnir veterank in veteranov, ŠD Dobova
19:00 Pesem Posavja 2024 - 1. koncert, grad Brestanica
19:00 Koncert orkestrov in zbora Glasbene šole Brežice, Grajsko dvorišče Brežice
Več6.1.2018 | 14:15 | Besedilo in tekst: R. N.
Trebnje - Društvo podeželskih žena Tavžentroža je danes dopoldan v sodelovanju s Kmetijsko gozdarskim zavodom Novo mesto pripravilo 6. društveno razstavo kruha in ostalih krušnih izdelkov. Letos so v ocenjevanje prejeli kar 51 izdelkov, 7 jih je prejelo bronasto, 21 srebrno in 23 zlato priznanje.
Kot pravi predsednica društva Nada Zorec, je namen razstave ohranjati dediščino naših babic in znanje prenašati na mlajše rodove. »Naš cilje je, da se mladi učijo od nas. Kruh je danes namreč premalo cenjen,« je dejala predsednica. Strokovna komisija je pri ocenjevanju upoštevala več kriterijev, med drugim tudi zunanji videz, vonj skorje, okus sredice, elastičnost in še marsikaj. »Pohvalno je, da je bila večina izdelkov pečenih na tradicionalen način, in sicer v krušni peči. Na splošno jih je bila večina primernih oblik, lepo zapečenih in okusnih,« je dejala članica strokovne komisije Cvetka Lavrič.
Direktor novomeškega kmetijsko gozdarskega zavoda Jože Simončič je poudaril, da se s tovrstnimi razstavami potrošniški družbi, kot je naša, pokaže, kako sploh nastane kruh. »Potrebna je dolga pot do končnega izdelka. Hrana ni samoumevna, je dobrina in zato je potrebno ceniti tistega, ki jo prideluje,« je dejal.
Zlato priznanje je prejela tudi Štefka Gliha, ki je na ocenjevanje prinesla prazničen in pirin kruh. »Pečem ga že od malih nog. Nekega posebnega recepta ni, mora pa biti narejen z ljubeznijo,« poudarja.
Galerija (35)
Slika 1: Razstava je pritegnila številne obiskovalce.
Slika 2: Večina izdelkov je bila ocenjena z zlatim priznanjem.
Slika 3: Del društva podeželskih žena Tavžentroža
1/35: IMG_6838
2/35: IMG_6842
3/35: IMG_6845
4/35: IMG_6851
5/35: IMG_6856
6/35: IMG_6858
7/35: IMG_6861
8/35: IMG_6864
9/35: IMG_6866
10/35: IMG_6870
11/35: IMG_6877
12/35: IMG_6879
13/35: IMG_6881
14/35: IMG_6883
15/35: IMG_6888
16/35: IMG_6892
17/35: IMG_6899
18/35: IMG_6912
19/35: IMG_6913
20/35: IMG_6914
21/35: IMG_6915
22/35: IMG_6918
23/35: IMG_6924
24/35: IMG_6925
25/35: IMG_6928
26/35: IMG_6929
27/35: IMG_6931
28/35: IMG_6935
29/35: IMG_6939
30/35: IMG_6943
31/35: IMG_6944
32/35: IMG_6945
33/35: IMG_6958
34/35: IMG_6960
35/35: IMG_6964
Povezane objave
Ocene komentarjev