Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
petek, 7. februar 2025
17:00 Prireditev ob kulturnem prazniku: ''Veš, poet svoj dolg?'', KC Škocjan
17:00 Druženje ob sestavljankah, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto
17:00 Delavnice ''Virtualna resničnost in 3D svet'' za otroke in mlade, UrbaNMakerspace Novo mesto
19:00 Občinska prireditev ob kulturnem prazniku ''Moč besede'', KCPT Šentjernej
19:00 Tradicionalni koncert novomeških simfonikov ob kulturnem prazniku, ŠD Marof Novo mesto
VečBela krajina
petek, 7. februar 2025
11:00 ''ZIK je kulturen'', Ljudska univerza Črnomelj
16:00 Otvoritev razstave "Vitre moje veselje", Primožičeva hiša Črnomelj
18:00 Občinska proslava ob kulturnem prazniku, ŠD OŠ Mirana Jarca Črnomelj
18:00 Osrednja občinska slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku, KD Metlika
19:00 Grad Krupa - predavanje zgodovinarja Janeza Weissa, KC Semič
VečPosavje
petek, 7. februar 2025
17:30 Položitev venca pri spomeniku padlim borcem NOB, Park pred ZP Senovo
18:00 Prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku "Človek s srcem in očmi", OŠ Kostanjevica na Krki
18:00 Prireditev ob kulturnem prazniku, Kulturna dvorana Krmelj
18:00 Proslava ob prazniku KS Senovo in slovenskem kulturnem prazniku, Dom XIV. divizije Senovo
19:00 Odprtje fotografske razstave "Zvesti pogledi" Mete Kuhar, MC Sevnica
Več18.5.2008 | 15:15 | M. Bezek-Jakše
Na Radovici nad Metliko bi težko našli domačijo, na kateri se ne ukvarjajo z vinogradništvom. V vinogradih in kleteh pa pomagajo vsi že od malih nog, vsak pač po svojih močeh. A za Jožeta Bajuka je pomoč staršem v vinogradu, ki jo je jemal kot igro, že pri dvanajstih letih postala velika odgovornost. Takrat je ostal brez očeta in kot na najstarejšega izmed treh otrok je padlo veliko bremen, ki so jim marsikdaj težko kos celo odrasli. Na srečo pa Jože zadolžitve, še posebej pa delo v vinogradu in vinski kleti, ni jemal kot breme.
Bajukovi so od nekdaj imeli vinograde, ki so veljali skoraj za svete. Kako tudi ne, ko pa so dajali enega redkih zaslužkov na skopi belokranjski zemlji. Nič manj pomembna ni bila zidanica. Tisto, v kateri Jože neguje vino, je začela med drugo svetovno vojno graditi njegova stara mama in vedno je dejala, da je ta vinski hram srce domačije. Za takšnega ga ima tudi Jože, zato ne čudi, da so si Bajukovi nedaleč od zidanice in ob robu Jožetu najljubšega vinograda zgradili novo hišo.
Tako rekoč ni dneva, da ga ne bi Jože preživel v enem od šestih vinogradov v okolici Radovice, ki jih je podedoval, dokupil ali jih ima v najemu. Z družino obdeluje 2.000 lastnih ter 700 najetih trt, prihodnje leto pa naj bi jih posadili še okrog 600. A čeprav Bajuk ne zanika, da je zanj pomembna tudi količina vina in ne zgolj kakovost, daje prednost slednji. Predvsem pa je v vsem, kar je pri njem povezano s trtami in vinom, veliko ljubezni. Prepričan je, da pri tem delu niso dovolj le znanje in izkušnje, ampak tudi intuicija. Vendar pa Bajuk ničesar od tega, kar se je naučil in preizkusil v zadnjih treh desetletjih, ne skriva zgolj zase. A ne le v kmetijsko apoteko Kmetijske zadruge Metlika, kjer svetuje po službeni dolžnosti, ljudje hodijo k njemu po nasvete od škropljenja do kletarjenja tudi domov. Ne zgodi se tako poredko, da potrkajo na domača vrata s pestjo trtnega listja ali steklenico vina ter ga prosijo za oceno, nasvet.
Jože je učil kletariti po mnogih radovskih zidanicah. Zato dobro ve, da je - tudi po zaslugi ocenjevanj, ki so jih imeli letos na Radovici že desetič - kakovost vina pri njih odlična. Zdi se mu celo, da je Radovica v vinarstvu zapostavljena, saj je največkrat slišati le, da so Drašiči vinska prestolnica Bele krajine. Da radovski vinarji stopajo ob boku drašiškim, je na letošnjem ocenjevanju v okviru Vinske vigredi, ki se bo jutri pričela v Metliki, dokazal tudi Jože, saj je njegov belokranjec dobil najvišjo oceno med tovrstnimi vini in naziv šampiona. Njegov belokranjec je bil na Vinski vigredi že velikokrat med najboljšimi in na tihem je upal, da bo morda kdaj tudi najboljši, čeprav se je zavedal, da so razlike zelo majhne. A če se prvi hip niti ni zavedal, kaj pomeni laskavi naslov, je to dojel takrat, ko so v njegovo zidanico začeli prihajati prijatelji, znanci, vaščani in želeli poskusiti šampionsko vino. “Ko sem spoznal, kako cenijo moje delo in pridelek, sem začel drugače gledati tudi na priznanje, ki je predvsem za mojo dušo. Nisem sicer prepričan, da kdo zaradi tega, ker dobi dobro oceno na Vinski vigredi, proda več vina, je pa takšno ocenjevanje dobro, ker v pozitivnem smislu krepi tekmovalnost, s tem pa raste tudi kakovost vina,” razmišlja Jože Bajuk.
Slika 1: Jože Bajuk
Ocene komentarjev