Predavanje - Ines Vodopivec: UNESCO nacionalna lista Spomin sveta in Knjižnica Frančiškanskega samostana iz Novega mesta, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto

17.6.2024 | 18:00

Kako dišijo knjige, koliko prahu se nabere v več kot 300 letih in kaj vse se skriva za platnicami 500 let starih knjig? Knjižnica Frančiškanskega samostana v Novem mestu predstavlja kulturo preteklega časa, ki se je oblikovala skozi vsakodnevno življenje in identiteto lokalnega konteksta pa tudi v povezavi z mednarodnimi religioznimi in kulturno-političnimi družbenimi tendencami. Kaj so frančiškani brali, o čem so razmišljali, ko so hodili po poteh (slovenskih) ljudi, kakšno znanje so delili?

V Sloveniji je bil v letu 2020 ustanovljen Nacionalni odbor UNESCO za program Spomin sveta, ki deluje pod okriljem Nacionalne komisije za Unesco. Njegov namen je popularizacija Unescovega programa za pisno kulturno dediščino Spomin sveta (angl. Memory of the World). Program Spomina sveta zajema več vrst registrov: mednarodnega, regionalnega ter nacionalnega.

Ponedeljek, 17. junij 2024, ob 18. uri, Trdinova čitalnica