FOTO: Tek Trimmigo tudi letos z dobrodelno noto

25.9.2022 | 13:30

Takole so se tekači in tekačice podali na šest kilometrov dolgo progo po trim stezi.

Takole so se tekači in tekačice podali na šest kilometrov dolgo progo po trim stezi.

Najhitreje je v cilj pritekel Uroš Avguštinčič iz Dobrniča. 

Najhitreje je v cilj pritekel Uroš Avguštinčič iz Dobrniča. 

Otroci so se pomerili, kdo bo hitreje pretekel dva kroga okoli ribnika pod mirnskim gradom.

Otroci so se pomerili, kdo bo hitreje pretekel dva kroga okoli ribnika pod mirnskim gradom.

Mirna - Mirnski prostovoljci, zbrani pod okriljem Društva za šport, kulturo in turizem Partizan Mirna, so včeraj pripravili že 10. tek Trimmigo, ki je imel znova tudi dobrodelno noto. Letos do denar zbirali za nakup skakalne opreme, ki jo potrebujejo mladi skakalci Smučarskega društva Zabrdje.

»Ravno smo pred nakupom skakalne opreme in vsak evro nam bo prišel še kako, kajti v zadnjem času se je tudi oprema zelo podražila,« je dejal predsednik SD Zabrdje David Jerič. Že več kot tri desetletja, sprva volontersko, potem pa pod okriljem kluba, se v Zabrdju trudijo z vzgojo mladih skakalcev, trenutno trenirajo 14 fantov in deklet. Kljub skromnim pogojem so njihovi člani v preteklosti dosegli nekaj odmevnih rezultatov. »Maja in Damjan Vtič ter Eva Logar so nastopili na olimpijskih igrah, trenutno pa imamo v klubu dva državna prvaka med fanti v kategoriji do desetega in dvanajstega leta starosti,« našteje Jerič.

Ker doma nimajo primernih skakalnic, pri šoli je le 8-metrska skakalnica za začetnike, morajo mlade na treninge voziti v druge skakalne centre, kar zahteva več časa in tudi višje stroške. »Najbližje skakalnice za nas so v Zagorju, Žireh, tudi v Ljubljani je skakalnica, vendar je običajno zelo zasedena, tako da ne pridemo na vrsto. Včasih gremo tudi v Kranj ali v Planico,« še dodaja Jerič.

Smučarski skoki imajo v Mirnski dolini bogato tradicijo, ki seže v 60. leta prejšnjega stoletja. Mnogi se spominjajo številnih tekmovanj, ki pa so dokončno zamrla s propadom skakalnic v Zabrdju. Zato si želijo, da bi z gradnjo regijskega skakalnega centra obudili smučarske skoke v domačem kraju. »V prostorskem načrtu imamo v Zabrdju predviden prostor za postavitev treh novih skakalnic. To bi bila velika pridobitev za naše društvo, za našo regijo, pa tudi nasploh za Slovenijo. Slovenski skakalci in skakalce so v svetovnem vrhu in vzor številnim mladim, ki se želijo preizkusiti v tem športu,« pravi mirnski župan Dušan Skerbiš.

Po njegovih besedah je kvaliteta življenja v posamezni občini odvisna tudi od razvoja športne infrastrukture in dogodkov, kakršen je bil v soboto. Prvi tek Trimmigo so organizirali ob odprtju trim steze pod mirnskim gradom leta 2013. »Prvega teka se je udeležilo okoli 10 tekačev in tekačic, danes jih je več kot 200, kar nas zelo veseli. Tečejo tudi otroci, namen prireditve je rekreacija in promocija športa, že od začetka pa ima ta dogodek tudi dobrodelno noto. Vsako leto skušamo najti dober namen, zaradi katerega organiziramo prireditev. Letos smo se odločili, da štartne, zbrane prostovoljne prispevke ter celoten izkupiček od prodaje hrane in pijače namenimo za nakup skakalne opreme Smučarskega društva Zabrdje,« je dejal eden od članov organizacijskega odbora prireditve Igor Kašič, ob tem pa se zahvalil tudi Občini Mirna, ki je pokrila stroške.

Osrednji sobotni dogodek je bil sicer tek po šest kilometrov dolgi trim stezi. Rezultati so tudi letos šteli za tekaški pokal Teki Dolenjske. Najhitreje je progo pretekel Uroš Avguštinčič, drugi je bil Tjaš Pelko, tretji pa Maj Repovž. »Ni bilo preveč naporno, čeprav sem imel med tednom zahtevne treninge. Rekreativno se namreč udeležujem tekov za pokal Dolenjske. Začel sem nekoliko bolj zadržano, na koncu pa pospešil za zmago,« je dejal Avguštinčič, ki prihaja iz Dobrniča. Njegov čas v cilju je znašal 21:21, rekord ima še vedno v rokah Miha Povšič, ki je lani progo pretekel v natančno dvajsetih minutah. Med dekleti je prvo mesto osvojila Maja Slak Hrnjak, druga je bila Lea Martinšek, tretja pa Mateja Leban.

Besedilo in fotografije: R. N.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava