novice

SDS za sklic izredne seje DZ o romskih vprašanjih

22.8.2024 | 14:15 | STA

Ljubljana - Poslanska skupina SDS bo zahtevala sklic izredne seje državnega zbora, katere namen je obravnava predloga priporočila vladi v zvezi z reševanjem romskih vprašanj, je na današnji novinarski konferenci pojasnila poslanka SDS Anje Bah Žibert. Vladi želijo med drugim predlagati, da v treh mesecih pripravi sistemske rešitve za večjo varnost državljanov.

Anja Bah Žibert (Foto: SDS)

Anja Bah Žibert (Foto: SDS)

V SDS so v predlog priporočil vladi zapisali tudi, da naj sistemske rešitve in ukrepi zagotovijo tudi varnost premoženja državljanov in varnost uradnih oseb pri izvajanju postopkov v romskih naseljih. Vladi želijo predlagati, da omogoči povečanje pooblastil policije v primerih skupinskega nasilja in okrepi prisotnosti policije v okoljih, kjer je večje število nasilnih incidentov in groženj.

Državnemu zboru predlagajo poziv vladi, da okrepi storitve centrov za socialno delo za podporo družinam ter centrom za socialno delo v občinah oziroma na območjih, kjer biva romska skupnost, zagotovi dodaten kader ter ustrezno strokovno podporo socialnih delavcev.

Kot je pojasnila Bah Žibert, želijo v poslanski skupini vladi predlagati tudi vzpostavitev ustrezne zakonodaje na področju predšolske in šolske vzgoje, tako da bi "v največji meri zaščitili pravico otrok do njihove izobrazbe". Predlagajo tudi vzpostavitev učinkovitega sistema, ki bo omogočil ustrezno sankcioniranje staršev oziroma zakonitih zastopnikov in skrbnikov v primeru neizpolnjevanja tako predšolskih kot osnovnošolskih obveznosti ter njihovega nesodelovanja s strokovnimi službami v vzgojno-izobraževalnem procesu.

Predlog priporočil vladi vsebuje tudi poziv za vzpostavitev učinkovitega sistema, ki bo v največji meri preprečeval medvrstniško nasilje v šolah, pri čemer bo v primeru nasilja mladoletnikov in odklonskega vedenja učencev možen umik nasilnega učenca iz razreda in začasno vključitev v poseben vzgojni program.

Poudarila je še, da bi DZ s sprejetjem takšnega sklepa pozval vlado, da "zaradi neustreznega oziroma neučinkovitega reševanja romske problematike v sedmih dneh skliče strateški vrh parlamentarnih strank, državnega sveta, lokalnih skupnosti, pristojnih ministrstev, urada za narodnosti in predstavnikov Romov na temo reševanja problematike".

Bah Žibert je prepričana, da se je sistem v odnosu do Romov do zdaj večinoma posvečal pravicam, dodatnim ugodnostim in opravičevanju nedopustnosti, nič pa odgovornosti in enakosti pred zakonom, kot velja za vse ostale državljane. "Prišli smo namreč do točke, ko je treba priznati, da nam je spodletelo in da smo neuspešni pri vključevanju Romov v družbo," je dejala. Pri tem je izpostavila predvsem stanje na jugovzhodu Slovenije.

"Spoštovani, če se bomo znali odpovedati političnemu prestižu, se poslušati in upoštevati, lahko skupaj pridemo do dobrih rešitev. Posamično vlaganje zakonskih predlogov namreč ne bo zadostovalo, če zanje ne bo ustrezne večine," je zatrdila Bah Žibert.

Reševanje romskih vprašanj so danes pred sejo vlade komentirali tudi nekateri člani koalicije. Minister za kohezijo in regionalni razvoj in nekdanji župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek je prepričan, da se uspešna integracija Romov začne z ustreznimi izobraževalnimi ustanovami, kot je vrtec na Pušči v Murski Soboti, ki ga obiskujejo tudi romski otroci in deluje že 60 let.

Vodja poslancev Svobode Borut Sajovic je zagotovil, da koalicija glede romskih vprašanj vzorno in konstruktivno sodeluje. Meni, da s pozivom poslanske skupine SD vladi, da reši romska vprašanja, "ni nič narobe, saj živimo v demokraciji".

Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Igor Feketija kot najbolj bistvene za reševanje romskih vprašanj vidi integracijske aktivnosti, ki pa so "tek na dolge proge". Trenutno poslabšana varnostna situacija medtem terja takojšnji odziv, zato je država oblikovala podskupino za izboljšanje varnosti na območjih z Romi, je še dejal.

Zvočni zapisi

Poslanka SDS Anje Bah Žibert o romskem vprašanju in zahtevi SDS za sklic izredne seje DZ

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava