gospodarstvo

V zdraviliščih s poletno sezono zadovoljni, v jesen z optimizmom

22.8.2024 | 11:30 | STA; M. K.

Slovenska zdravilišča v letošnji poletni sezoni beležijo zelo dober obisk, boljši od lanskega. Prodajne aktivnosti na domačem in tujih trgih ter učinkovita promocija sektorja ob pomoči Slovenske turistične organizacije so po oceni Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč zelo pripomogle k uspešnosti sezone. Optimistični so tudi glede jeseni.

Kot so povedali v omenjenem združenju naravnih zdravilišč, v teh dneh poleg domačih gostov, ki jih je z izjemo Obale največ, zdravilišča gostijo predvsem goste iz Hrvaške, Avstrije, Italije, Srbije, Češke, Nemčije, Nizozemske, Belgije in Madžarske.

Posebej so izpostavili hrvaške goste, katerih število znova dosega dvomestno rast. Po številu prihodov so Hrvatje že na tretjem mestu med vsemi tujimi gosti.

V Termah Čatež so sicer junija beležili nekoliko slabše rezultate, kar so pripisali pestremu športnemu dogajanju na evropskih tleh. Hkrati so bile v primerjavi z lanskim junijem letos slabše tudi vremenske razmere, kar je vplivalo na število kopalcev. Julija so se nato trendi popravili, zelo optimistični so tudi obeti za zaključek poletne sezone, saj pričakujejo tako več nočitev kot zvišanje prihodka.

Terme Čatež (Foto: arhiv DL)

Terme Čatež (Foto: arhiv DL)

Poleg domačih gostov so poleti gostje nastanitvenih objektov Term Čatež predvsem tujci. To so Avstrijci, Italijani in Srbi, beležijo tudi velik porast nočitev gostov iz Hrvaške. Opažajo, da slednji predstavljajo tudi precejšen delež dnevnih kopalcev termalne riviere.

V Termah Čatež ves čas opažajo trend povpraševanja in rezervacij v zadnjem hipu, zato so jesenski meseci zanje trenutno še malce negotovi, a jih trendi navdajajo z optimizmom.

Nekoliko boljša od lanske je poletna zasedenost hotelov v Termah Dolenjske Toplice in Šmarješke Toplice ter v Talasu Strunjan, ki sodijo pod okrilje Term Krka. V zadnjih dveh mesecih gostijo največ Slovencev, tuji gostje pa prihajajo predvsem iz Italije, Belgije, Nizozemske, Hrvaške, Nemčije in Avstrije. Optimistični so tudi glede zasedenosti zdraviliških enot v jesenskih mesecih.

Balnea Dolenjske Toplice (Foto: arhiv DL)

Balnea Dolenjske Toplice (Foto: arhiv DL)

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava