kronika

S tovornim vozilom vijugal po avtocesti - telefoniral je

13.8.2024 | 12:15 | M. K.

O včerajšnji popoldanski prometni nesreči z udeležbo dveh osebnih avtomobilov na cesti pri Zagorici pri Velikem Gabru smo že poročali, s PU Novo mesto danes dodatno pojasnjujejo, da so policisti PP Trebnje ugotovili, da je za nesrečo odgovoren 33-letni voznik, ki je zaradi vožnje po levi strani vozišča izgubil oblast nad vozilom in trčil v avtomobil, ki ga je iz nasprotne smeri pravilno pripeljal 51-letni voznik iz Avstrije. Reševalci so oskrbeli oba lažje poškodovana udeleženca nesreče. Policisti so povzročitelju izdali plačilni nalog.

Včerajšnja nesreča v Zagorici (Foto: PGD Trebnje)

Včerajšnja nesreča v Zagorici (Foto: PGD Trebnje)

S tovornim vozilom vijugal po avtocesti

Policisti PPP Novo mesto so bili okoli 17.30 obveščeni o nevarni vožnji voznika tovornega vozila s priklopnikom italijanskih registrskih oznak, ki naj bi na avtocesti iz smeri Obrežja proti Novem mestu vijugal po cesti in ogrožal ostale udeležence v prometu. Takoj so se odzvali, kršitelja izsledili in ustavili. Ugotovili so, da je med vožnjo uporabljal telefon in ni bil pripet z varnostnim pasom. Zaradi kršitev cestno prometnih predpisov so mu izrekli globo.

Odvzela prednost kolesarju

Nekaj po 20. uri se je zgodila prometna nesreča z udeležbo kolesarja in voznice osebnega avtomobila v Trebnjem. Policisti PP Trebnje so ugotovili, da je za nesrečo odgovorna 70-letna voznica, ki je v križišču odvzela prednost 32-letnemu kolesarju. Ta je po trčenju padel in se lažje poškodoval. Povzročiteljici nesreče bodo policisti zaradi kršitve cestno prometnih predpisov izdali plačilni nalog.

Prehiter na avtocesti

Policisti so v Mokricah nekaj po 13. uri ustavili voznika osebnega avtomobila znamke BMW avstrijskih registrskih oznak, ki je po avtocesti vozil s hitrostjo 192 km/h in prekoračil dovoljeno hitrost na avtocesti za 62 km/h. 18-letnemu državljanu Avstrije so zaradi kršitve izrekli globo in kazenske točke.

Zasegli predelana mopeda

Policisti PP Sevnica so med kontrolo prometa v Sevnici okoli 18. ure ustavili 15-letnega voznika mopeda. Zaradi suma, da je na mopedu opravljena nedovoljena predelava, ki omogoča višje hitrosti od konstrukcijsko določene, so mu moped zasegli in odredili izredni tehnični pregled, ki je potrdil nedovoljeno predelavo. Okoli 20.30 so prav tako v Sevnici kontrolirali 14-letnega voznika mopeda. Zaradi suma nedovoljeno predelave so moped zasegli in odredili izredni tehnični pregled, ki je tudi v tem primeru potrdil nedovoljeno predelavo. Zoper kršitelja bodo na sodišče naslovili obdolžilna predloga.

Policisti Policijske postaje Sevnica so v letošnjem letu ob nadzoru cestnega prometa zasegli osem mopedov s konstrukcijsko določeno hitrostjo 25 kilometrov na uro, ki so bili nedovoljeno predelani. Kršitelji so predvsem mladostniki, katerih mopedi so predelani in dosegajo hitrosti, ki so veliko večje od konstrukcijsko določenih. Od zaseženih predelanih mopedov predvsem izstopa moped, pri katerem je bila v okviru odrejenega izrednega tehničnega pregleda ugotovljena hitrost kar 79 kilometrov na uro. Zoper voznike, ki so jim bili mopedi zaseženi, so bili podani obdolžilni predlogi na pristojno sodišče.

Policisti opozarjajo, da predelana vozila v cestnem prometu ne predstavljajo zgolj nevarnosti voznikom, ki jih vozijo, temveč tudi vsem drugim udeležencem v prometu.

Zaščitili žrtve in nasilneža pridržali

Policisti PP Krško so popoldne posredovali zaradi kršitve javnega reda in miru v zasebnem prostoru v okolici Krškega. 34-letnik, ki je bil pod vplivom alkohola, je bil nasilen do staršev. Oba je udaril in ju žalil, nedostojno se je vedel tudi do policistov in ni upošteval opozoril in ukazov. Zoper njega so uporabili prisilna sredstva, ga obvladali in odpeljali v prostore za pridržanje. Vse okoliščine nasilja policisti še preiskujejo in bodo zoper 34-letnega nasilneža ustrezno ukrepali.

Vlomi in tatvine

Na območju Kočevskega roga je med 9. 8. in 11. 8. nekdo vlomil v kočo in pomožni objekt. Ukradel je električni agregat, stole in odeje. Z vlomom in tatvino je povzročil za okoli 6.700 evrov škode.

Na Pleteršnikovi ulici v Brežicah je med 10. 8. in 12. 8. neznanec vlomil v poslovne prostore in ukradel menjalni denar.

Kuril v naravnem okolju

Policisti PP Metlika so bili nekaj po 9. uri obveščeni o kurjenju in motečem zadimljenju ter smradu na območju Brezovice pri Metliki. Takoj so se odzvali in ugotovili, da je zadimljenje povzročil 70-letni moški. Ob prihodu policistov je ogenj pogasil. Zoper njega bodo zaradi kršitve Uredbe o odpadkih podali predlog za uvedbo prekrška pristojnemu prekrškovnemu organu.

Ukrepali zaradi vožnje v naravnem okolju na Otočcu in pri Izviru

Policisti PP Novo mesto so nekaj po 16. uri posredovali zaradi vožnje v naravnem okolju na območju Otočca. Na kraju so izsledili tri kršitelje in vsem izdali plačilni nalog zaradi kršenja določil Zakona o ohranjanju narave. Zaradi vožnje z motornimi vozili so okoli 18.30 posredovali tudi brežiški policisti, ki so v kraju Izvir izsledili dva kršitelja in obema izdali plačilne naloge.

V naravnem okolju je prepovedano voziti, ustaviti, parkirati ali organizirati vožnje z vozili na motorni ali drug lasten pogon, razen v izjemah, določenih z zakonom, dodajajo na PU Novo mesto. Dovoljena je ustavitev ali parkiranje vozil na motorni pogon v pasu petih metrov izven vozišča, če temu ne nasprotuje lastnik zemljišča ali prometna pravila. Vožnja z vozili na motorni pogon po gozdnih cestah in prometnicah je dovoljena le po posebnem režimu. Naravno okolje obsega živo in neživo naravo območja, ki ga ni ustvaril človek. To so vsa območja izven naselij, javnih nekategoriziranih cest, gozdnih cest, območij, določenih za rekreacijo in šport, omrežij gospodarske infrastrukture in območij rudarskih operacij. Javne prireditve voženj z vozili na motorni pogon v naravnem okolju so dovoljene le na podlagi izdanega dovoljenja. Za prepovedano vožnjo v naravnem okolju se kršitelju izreče globa od 40 do 1.000 evrov. Za hujše prekrške je poleg globe mogoče zaseči tudi vozilo na motorni pogon.

Policisti PU Novo mesto so sicer konec julija v sodelovanju z uslužbenci Zavoda za gozdove Slovenije - Območna enota Novo mesto, izvedli skupni poostreni nadzor gozdnega prostora na območju Gorjancev. Pozorni so bili predvsem na prepovedno vožnjo v naravnem okolju s štirikolesniki in motokros motorji, nepravilni parkirana vozila, na kolesarjenje izven utrjenih in označenih poti in nepravilno parkirana vozila. Hujših kršitev tokrat niso ugotovili, namen akcije pa je bil predvsem opozarjanje na nepravilnosti in ozaveščanje občanov. S podobnimi akcijami bodo, kot napovedujejo, nadaljevali tudi v naslednjih mesecih.

V gozd na Gorjancih so se odpravili policija in gozdarji. (Foto: Zavod za gozdove Slovenije)

V gozd na Gorjancih so se odpravili policija in gozdarji. (Foto: Zavod za gozdove Slovenije)

S tovornim vozilom vijugal po avtocesti - telefoniral je

Grozila v gostinskem lokalu v Dobruški vasi

Policisti PP Šentjernej so bili sinoči okoli 20. ure obveščeni o kršitvi javnega reda in miru v gostinskem lokalu v Dobruški vasi. Dva moška, ki sta bila pod vplivom alkohola, staq od osebja zahtevala, da jima postrežejo z alkoholno pijačo, kar je zaposleni zavrnil. Kršitelja sta mu grozila in ga žalila, potem pa lokal zapustila. Policisti so ugotovili identiteto 34-letnega in 22-letnega kršitelja in ju izsledili v naselju Dobruška vas. Zoper oba bodo uvedli prekrškovni postopek zaradi kršitev javnega reda in miru.

Migranti

Policisti so na območju PP Brežice (Rigonce, Obrežje, Dobova, Loče, Perišče, Slovenska vas, Rakovec, Jereslavec, Nova vas pri Mokricah) včeraj prijeli 74 državljanov Sirije, 27 Pakistana, 20 Afganistana, osem Egipta, šest Bangladeša, dva državljana Indije in Turčije ter državljana Konga, Palestine in Nepala.

Dan v številkah

Policisti Policijske uprave Novo mesto so včeraj posredovali v 70 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 191 klicev. Obravnavali so dve prometni nesreči, v katerih so se udeleženci lažje poškodovali, in šest nesreč z gmotno škodo. Zasegli so vozila dvema kršiteljema cestno prometnih predpisov. Posredovali so zaradi 15. kršitev javnega reda in miru in v Krškem dva kršitelja pridržali. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj poškodovanja tuje svari, vlomov tatvin. Posredovali so zaradi iskanja pogrešane osebe, sprožitve signalno varnostne naprave, vožnje v naravnem okolju in nedovoljenih prehodov državne meje.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava