kultura

Park mladosti z dvestoletno Julijo in arheološkimi podobami

23.9.2016 | 11:50 | I.Vidmar

Foto: I. Vidmar

Foto: I. Vidmar

Novo mesto - Park za šmihelskim dijaškim in študentskim domom je včeraj tudi uradno dobil bogato kamnito okrasje. Zanj so poskrbeli udeleženci kiparske kolonije, ki je tam potekala od 31. maja do 3. junija. Ko so pred tremi leti začeli urejati zapuščeno in zanemarjeno območje za novomeškim dijaškim in študentskim domom, je bilo treba odstraniti več večjih in manjših skal, tedanjemu ravnatelju doma Marjanu Grahutu pa se jih je zdelo škoda kar tako zavreči, zato je zakoncema Škof, ki živita v bližnji soseščini in se ljubiteljsko ukvarjata tudi z obdelavo kamna, ob obisku lanske kiparske kolonije v Medgeneracijskem parku novomeškega humanitarnega centra na Drski predlagal, da bi lahko iz njih nekaj naredili in s tem polepšali novo nastali park ter mu s tem dali smisel.

Ideja je padla na plodna tla, Jožica Škof se je lotila organizacije, se povezala z društvom ljubiteljev slovenskega naravnega kamna in posebej še z mojstrom Francijem Kocjanom iz kamnoseškorestavratorske delavnice iz Zagrada. Kiparsko kolonijo, ki se je začela na prav na 200. obletnico rojstva domnevne velike Prešernove ljubezni in muze Julije Primic, so poimenovali Kamen sporoča, park pa Rastoči park mladosti, ljubezni in umetnosti oziroma na kratko park mladosti.

Središče parka je kamnita miza z mozaikom, ki ga je ustvaril Rudi Škof, za jekleno ogrodje mize pa uporabil kolesni obroč od lokomotive, s čimer je park povezal s še eno obletnico - 100 letnico železniške proge med Novim mestom in Metliko. V kamnite podstavke klopic okoli mize in podstavek mize krasijo podobe z novomeški situl, enega večjih kamnov v neposredni bližini mize pa podoba Julije Primic z znamenite podobe Prešernovega vrstnika, ljubljanskega slikarja Matevža Langusa.

Za podobe v kamnu so  pod mentorstvom Francija Kocjana poskrbeli: Rudolf Škof, Stane Jakopin, Jožica Škof, Rado Čepič, Gabrijela Čepič, Franci Komljanec, Danilo Rovan, Simon Čermelj, Jože Vodopivec, Vojko Vovk in Peter Česen.

‹ nazaj

Galerija (17)

Park mladosti-001
Park mladosti-002
Park mladosti-003
Park mladosti-004
Park mladosti-005
Park mladosti-006
Park mladosti-007
Park mladosti-008
Park mladosti-009
Park mladosti-010
Park mladosti-011
Park mladosti-012
Park mladosti-013
Park mladosti-014
Park mladosti-015
Park mladosti-016
Park mladosti-017

Komentarji (2)

24.9.2016OceniZA MESTNI PARK ...  
Iskrena čestitka mentorju Franciju Kocjan, zakoncema Rudiju in Jožici Škof ter vsem ostalim kiparjem časti vrednega svojega imena in priimka. Hvala za vaša kiparska dela, ki izjemno ŽE bogatijo KS Drsko ter spodnji trg na Glavnem novomeškem trgu. Ljubezen do kulturne dediščine in domovine. MORDA bo peta vaša skupna stvaritev v NADI, ki zadnja še prižge ostale tri svečke - tudi kiparska stvaritev _ VODNJAK _ na/v prvem mestnem PARKU pred Kulturnim centrom Janez Trdina in da ne bo uspela - izgradnja "macedonijeve" stolpnice. Morda pa bere te vrstice tudi novoimenovani v.d. direktorja Zavoda Novo mesto gospod Robert Judež. Dve kiparski postavitvi POSTAVLJENI na severni strani KCJT kličeta po arhitekturno urejenem mestnem parku z vodnjakom in to seveda brez smrek, cipres, ligustrov.. Novomeščani, Novomeščanke vsi mi, naši zanamci ter dobrodošli gostje bodo hvaležni. Mene ne zanima ali ima nekdo formalno izobrazbo za določeno delovno mesto. Kvalitetna dejanja večnosti štejejo. Pokojni akademik dr. Anton Trstenjak je zapisal: "Dobrota je naš notranji glasnik in svetovalec. Kolikor poslušamo njen nasvet, toliko imamo notranjega miru in sreče".
24.9.2016OceniOmladinac 
Čestitke za vse skupaj. Res lepo. Mogoče malce nenavadno le, da so uredili "Park mladosti", ampak med prisotnimi pa dvomim da ima kdo pod 60 let. To je bolj tko nekako, kot da bi Pleterski menihi javnosti predali Đamijo :)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava