Na salame pride tudi Kučan


Strokovna komisija, ki jo sestavljajo predstavniki ocenjevalnih komisij nekaterih slovenskih salamijad, ni imela lahkega dela, da je v Repovževi gostilni v Šentjanžu izbrala najboljše med vsemi 71 finalisti (eden ni prinesel salame!), se pravi najbolje uvrščenimi salamami na lokalnih ocenjevanjih.
Imena najboljših salamarjev bodo objavili v soboto, 17. maja opolnoči. Člani komisije so prepričani, da bodo domače salame teknile tudi številnim obiskovalcem, ki jih pričakujejo v soboto, 17. maja, od 18. ure v velikem šotoru na spremljevalnem programu 12. finala slovenskih salamijad v Šentjanžu.
Posebej se veselijo častnega gosta, prvega predsednika države Milana Kučana. Povabili so tudi aktualnega predsednika Danila Turka, a zaradi službenih obveznosti ga ne bo v "pušelj'c Dolenjske", kot je Šentjanž poimenoval Janez Evangelist Krek.
Zjutraj, ob 9. uri bodo pohodniki izpred farne cerkve krenili na 6. pohod po Krekovih stezicah, ob 13. uri pa bo pred šotorom zaprisega Krekove konjenice. Člane komisije smo neposredno po ocenjevanju zaprosili za kratek komentar salam letošnjih finalistov.

Braco Mirošević (predstavnik najstarejše salamijade na Slovenskem v Gostilni Vrtovšek Sevnica): "V povprečju so bile salame zelo dobre. Napredek je očitek. Užitek je ocenjevati na taki salamijadi!"
Jože Hudina, šef kuhinje v bolnišnici Rebro Zagreb (Bistrica ob Sotli): "Hranjenje salam je problem. Začnejo fermentirati. Vakuumsko shranjevanje ni moteče. Načeloma pa so salame zelo dobre."
Franci Škrabec, upokojen tržni inšpektor (Gostilna Štritof, Glogov Brod): "Salame so zelo dobre, vendar skladiščenje, hranjenje ni najboljše. Odstopajo nadevi."

Drago Košak (Šmarjeta): "Večjih napak ni bilo. Določeni vzorci, kot sta že rekla kolega, so bili nezreli in drugi spet prezreli v vakuumu, se pravi, da so bile presušene in nimajo pravih organoleptičnih lastnostih za kakovostno salamo. Na splošno pa moram reči, da je to finale od final."

Milan Vrščaj (Trebnje): "Salame so bile vrhunske kakovosti. Mogoče so bile nekatere preveč zrele. Problem je predvsem v shranjevanju. Nekatere so bile preveč sveže vakuumirane in so odstopili ovitki, tudi okusi so se spremenili."

Slavko Jazbec, predsednik ocenjevalne komisije 12. finala (Šentjanž): "Očitno smo prišli do podobnih ugotovitev, da so problemi pri skladiščenju salam med lokalno salamijado in finalom, kajti ta čas je precej dolg in zelo vpliva hramba salam. Načelno pa so bile salame odlične!"
Milan Sotlar in Grega Repovž sta poskrbela za računalniško obdelavo ocen. Sotlar pravi, da največ točk prinese salami ravno okus, "potem je sam prerez, barva in vsebina, kako je razporejena slanina v vsem tem mesu, in barva, nato je vonj, ali je to pravi vonj domače salame, najmanjši poudarek pa je na zunanjem videzu, čeprav jemo tudi z očmi."
Domačin, Stanko Bale je poskrbel, da so bile salame pravilno narezane za komisijo: "Užitek je bilo rezati take salame. Če bi imel doma še takšno delo, bi ga pustil in šel na rezanje salam."
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se