novice

Na Dolenjskem presenetile nevihte, premikajo se proti severu

14.8.2024 | 10:00 | S. R.

Danes se je pestro vremensko dogajanje začelo že zgodaj. Ob veliki vročinski obremenitvi so začele nastajati nevihte. Prve so se razvile na jugovzhodu države.

Meteorologi so napovedali, da se bodo danes ob nadaljevanju vročinskega vala pojavljale posamezne plohe in nevihte. Prve so se začele pojavljati na jugu in jugovzhodu države. Kot pojasnjujejo na Agenciji RS za okolje (Arso), se te z južnim vetrom širijo proti osrednji in severni Sloveniji. Malo po 9. uri so že dosegle Zasavje. Pri Arsu sicer večino popoldanskih neviht pričakujejo v osrednji in zahodni Sloveniji.

Prve nevihte na Dolenjsko in Belo krajino pred osmo zjutraj

Prve nevihte na Dolenjsko in Belo krajino pred osmo zjutraj

Arso sporoča: "Slovenska državna meteorološka služba meri padavine nad Slovenijo in njeno bližnjo okolico z dvema vremenskima radarjema na Lisci in na Pasji ravni. Sestavljena radarska slika prikazuje razporeditev in jakost padavin, izmerjenih vsakih 5 minut. Čas meritve je podan v univerzalnem koordiniranem času UTC; ustrezni uradni čas v Sloveniji je za eno uro (pozimi) oziroma za dve uri (poleti) večji."

Nevihte se premikajo proti severu (stanje ob 10.00) - vir: Arso

Nevihte se premikajo proti severu (stanje ob 10.00) - vir: Arso

Danes bodo najvišje dnevne temperature od 30 do 35, na Goriškem do 37 stopinj Celzija. Jutri bo nato pretežno jasno, popoldne pa bodo v notranjosti znova nastale posamezne nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 20, na Primorskem do 22, najvišje dnevne od 29 do 36 stopinj Celzija. Ob tem na Arsu znova opozarjajo, da na Primorskem še vedno velja velika požarna ogroženost naravnega okolja. Po nižinah bo predvsem sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev, vročina bo najbolj izrazita na Primorskem.

V petek in soboto bo sončno in vroče. Popoldne lahko predvsem nad hribovitimi kraji nastane kakšna nevihta. Vikend zaenkrat ostaja uganka, a je predvidena osvežitev z nevihtami.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava