kronika

Huda nesreča na AC: Po trku tovornjaka v ustavljen avto voznika vrglo čez ograjo

20.7.2024 | 18:30 | M. K.

Včeraj nekaj pred 18. uro se je, kot smo že poročali, zgodila huda prometna nesreča na avtocesti pri Selah pri Karteljevem iz smeri Ljubljane proti Obrežju. S Policijske uprave Novo mesto so sporočili nekaj podrobnosti.

Zastoji na AC po včerajšnji nesreči (Foto: FB PKD)

Zastoji na AC po včerajšnji nesreči (Foto: FB PKD)

Policisti Postaje prometne policije Novo mesto, ki so opravili ogled, so ugotovili, da je 64-letni voznik osebnega avtomobila znamke BMW avstrijskih registrskih oznak zaradi okvare avtomobil ustavil na pasu za počasna vozila. Na vozilu so bile prižgane varnostne utripalke, ovira je bila označena z varostnim trikotnikom, voznik iz Bosne in Hercegovine pa se je nahajal pred vozilom.

V isti smeri je pripeljal voznik tovornega vozila s priklopnikom bosanskih registrskih oznak. 38-letni voznik je po ugotovitvah policistov brez zaviranja trčil v zadnji del avtomobila in ga več metrov potiskal pred seboj ob varnostni ograji. Ob trku je 64-letnika odbilo preko ograjo, kjer je obležal hudo poškodovan. Reševalci so ga oskrbeli in odpeljali v bolnišnico.

O nesreči sta bili obveščeni preiskovalna sodnica in okrožna državna tožilka. Policisti vse okoliščine nesreče še preiskujejo. Zoper 38-letnega voznika bodo na Okrožno državno tožilstvo Novo mesto podali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti.

Policija opozarja

V primeru prometne nesreče na avtocesti je kraj prometne nesreče potrebno označiti oziroma zavarovati, pri tem pa moramo ravnati izjemno previdno, opozarjajo na PU: ''Prižgemo varnostne utripalke in postavimo varnostni trikotnik. Voznik in potniki naj si nadenejo odsevne brezrokavnike, ves čas naj bodo pozorni na lastno varnost in se čimprej umaknejo za varnostno ograjo. O nesreči naj takoj obvestijo policiste na interventno številko 113 in počakajo na prihod interventnih služb.

Zaradi čedalje gostejšega prometa na avtocestah in hitrih cestah se povečujejo možnosti za nastanek prometnih nesreč, ki povzročajo zastoje v prometu, poškodbe ljudi in infrastrukture ter smrtne žrtve. Posledice nesreč so lahko še hujše, če intervencijska vozila ne morejo dostopati do lokacij nesreče. Pravilno razvrščanje ob zastoju na avtocesti je ključnega pomena, saj lahko reši življenje. S pravilno razvrstitvijo vozil omogočimo reševalnim vozilom hitrejši dostop do ponerečencev in s tem povečamo možnost njihovega preživetja tudi do 40 odstotkov.''

Ob vsakem zastoju je zato treba upoštevati pravilo o razvrščanju vozil, dodajo na PU Novo mesto:

- Vedno, ko pride do ustavljanja ali zastoja prometa na avtocesti in hitri cesti z dvema ali več prometnimi pasovi za vožnjo v eno smer, morajo vozniki med kolonama vozil takoj vzpostaviti reševalni pas, ki je dovolj širok za vožnjo intervencijskih vozil.

- Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na preostalih prometnih pasovih, pa se morajo razvrstiti čim bolj desno, tudi čez robno črto smernega vozišča, kar vključuje tudi odstavni pas.

Tudi danes nesreča na AC

Nesreča na dolenjski avtocesti pa se je zgodila tudi danes dopoldne. Ob 9.38 je na avtocesti Obrežje-Ljubljana pred izvozom Bič, občina Trebnje, voznik z osebnim vozilom trčil v odbojno ograjo, poroča uprava za zaščito in reševanje. V nesreči se je ena oseba poškodovala. Reševalci nujne medicinske pomoči ZD Trebnje so jo oskrbeli na kraju nesreče. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj nesreče in očistili razlite motorne tekočine. Posredovali so tudi delavci DARS.

Zastoji po današnji nesreči (Fotografiji: FB PKD)

Zastoji po današnji nesreči (Fotografiji: FB PKD)

Huda nesreča na AC: Po trku tovornjaka v ustavljen avto voznika vrglo čez ograjo

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava