dolenjska

Vaška straža na Dolenjskem: ''Delamo le to, kar bi morala policija''

30.9.2023 | 17:00 | L. Markelj

Darko Perko (Foto: L. M.)

Darko Perko (Foto: L. M.)

Ivančna Gorica, Novo mesto - Zaradi vse več kriminala, predvsem tatvin in vlomov, je v občini Ivančna Gorica pred nekaj tedni nastala t. i. vaška straža, prva na Dolenjskem. Ljudje so se samoorganizirali tudi zato, ker policija očitno ni sposobna učinkovito nadzirati območja, pove eden od pobudnikov, Darko Perko.

Vaška straža v Ivančni Gorici je skupina devetih krajanov, v glavnem podjetnikov, ki so bili tudi sami že žrtve nepridipravov. V izmenah prebedijo noč, sprehajajo se po naseljih, varujejo premoženje in o kriminalu ali vsem sumljivem obveščajo policijo.

V občini Ivančna Gorica se je skupina krajanov povezala v t. i. vaško stražo, saj je vse več drznih vlomov in tatvin – Devet ljudi ponoči po vaseh varuje premoženje – Še zdaleč ne krivijo le Romov – PU Novo mesto: Vaške straže pomenijo varnostno tveganje, policija je dejavna

Celoten članek lahko preberete v elektronski obliki Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Komentarji (3)

1.10.2023 12 (13) (1)OceniJožko 
To so samo neoboroženi dežurni na določenem področju in nimajo nič skupnega s tem, kar se je v preteklosti imenovalo za Vaške straže. Struktura teh pa je taka, da jim je policija lahko samo hvaležna, da kdo to "dežurstvo" opravlja in jim javlja, ker sama tega praktično ne more. Trditi, da ti "dežurni" predstavljajo varnostno tveganje v obliki kot to sedaj izvajajo, je neumnost. So lahko samo vzor tistim, ki imajo probleme in samo čakajo policijo, da jim jih rešuje.
3.10.2023 8 (8) (0)Oceniagent.brinko 
Se strinjam s tem. To niso vaške straže ampak stari zametki družbeno samozaščitne dejavnosti. Policija že dolgo ne obvladuje problematike na terenu.
6.10.2023 2 (2) (0)OceniGorenjc 
Podpiram, ker pristojni organi ne smejo ali ne zmorejo urediti vsega sami.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava