dolenjska

FOTO: Prenavljajo staro in izdelujejo novo, unikatno pohištvo

24.12.2017 | 11:25 | Besedilo in fotografije: M. Ž.

Marjanca Trščinar Antić in Tina Antić (Foto: M. Ž.)

Marjanca Trščinar Antić in Tina Antić (Foto: M. Ž.)

FOTO: Prenavljajo staro in izdelujejo novo, unikatno pohištvo
FOTO: Prenavljajo staro in izdelujejo novo, unikatno pohištvo

Novo mesto - Urban design group je novomeško socialno podjetje, ki je izbralo predbožični čas, da se predstavi širši javnosti. V praznih poslovnih prostorih v središču Novega mesta, ki jih je od lastnika za predstavitev dobilo brezplačno, je za en dan, v petek razstavilo unikatne kose pohištva iz masivnega lesa. Ukvarjajo se namreč s prenovo starega pohištva in izdelavo novega, unikatnega pohištva iz odpadnega in zavrženega lesa.

Podjetje je, kot je dejala lastnica, ki skrbi za marketing, Marjanca Trščinar Antić, nastalo kot rezultat reševanja zaposlitve mlade industrijske oblikovalke, njene hčerke Tine Antić, ki se ukvarja z notranjim dizajnom, opremo in interierjem. »Ker ni dobila službe, sva razmišljali, kaj narediti. Vedno jo je vleklo k lesu, mizarstvu in tako sva se odločili, da ustanoviva podjetje, ki izdeluje in predeluje pohištvo,« je razložila.

Odločili sta se za socialno podjetje, ker želijo promovirati poklic mizarja, promovirati slovenski les in odnos do ročnega dela, spodbuditi mlade, da se odločajo za ta poklic in jim pomagati pri izobraževanju zanj, jim ponuditi prvo zaposlitev…, pri njihovem delu pa sodelujejo tudi z drugimi mojstri – kovinarji, steklarji in keramiki. Zaposlili so tudi enega starejšega in enega mlajšega mizarja, Tomaža Gazvodo in Rožleta Matka, saj želijo na ta način prenašati znanja starejših mojstrov na mlade.

Priložnostno predstavitev njihovih izdelkov si je skozi ves dan ogledalo lepo število ljudi in odzivi so bili zelo spodbudni. Petkovo predstavitev so ob 18. uri popestrili mladi glasbeniki novomeške glasbene šole Marjana Kozine, ki igrajo tudi v mestni godbi, obiskala pa sta jih tudi novomeški župan in podžupan, Gregor Macedoni in Boštjan Grobler.

‹ nazaj

Galerija (27)

urban design01
urban design02
urban design03
urban design05
urban design06
urban design08
urban design09
urban design10
urban design11
urban design16
urban design19
urban design20
urban design22
urban design23
urban design24
urban design25
urban design29
urban design35
urban design39
urban design40
urban design42
urban design43
urban design44
urban design45
urban design46
urban design47
urban design48

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava