100 let belokranjske in 120 let dolenjske železnice

31.5.2014 | 09:25

Prvi vlak, ki je pripeljal v Belo krajino (Karel Rustja: Belokranjska železniška proga, Metlika 2009/vir in več fotografij: http://www.vlaki.info/forum/viewtopic.php?f=21&t=4157)

Prvi vlak, ki je pripeljal v Belo krajino (Karel Rustja: Belokranjska železniška proga, Metlika 2009/vir in več fotografij: http://www.vlaki.info/forum/viewtopic.php?f=21&t=4157)

Prihod prvega vlaka v Novo mesto (fototeka Železniškega muzeja Slovenije/vir in več fotografij: http://www.vlaki.info/forum/viewtopic.php?f=21&t=4157)

Prihod prvega vlaka v Novo mesto (fototeka Železniškega muzeja Slovenije/vir in več fotografij: http://www.vlaki.info/forum/viewtopic.php?f=21&t=4157)

Te dni mineva sto let, odkar je med Novim mestom in Metliko zapeljal prvi vlak, hkrati pa 120 let, odkar so zgradili železniško progo med Grosupljem, Novim mestom in Stražo. Slovenske železnice bodo omenjena jubileja danes obeležile s slovesnostmi v Metliki, Črnomlju, Trebnjem, Semiču in Mirni Peči, z osrednjo slovesnostjo pa opoldne v Novem mestu.

Predstavnik Slovenskih železnic Marko Tancar je za STA povedal, da bodo na glavnih postajah dolenjsko-belokranjske železniške proge skupaj z občinami ob njej proslavili častitljivi rojstni dan obeh prog. Iz Ljubljane in Metlike pa bosta v Novo mesto odpeljala posebna vlaka, ki se bosta po osrednji prireditvi na novomeški železniški postaji Bršljin vrnila na svoji izhodišči.

Po Tancarjevih besedah je dolenjsko-belokranjska železniška proga tamkajšnje prebivalce povezala z osrednjo Slovenijo. Dodal je, da število tamkajšnjih potnikov in obseg prepeljanega tovora naraščata.

Slovenske železnice so namreč na progi med Metliko in Novim mestom lani prepeljale približno 560.000 potnikov oz. skoraj desetino več kot predlani. Hkrati pa so na progi, po kateri prevažajo le tovor območnega gospodarstva, v prvih štirih mesecih letos prepeljali za približno tri petine več tovora kot lani, je še navedel Tancar.

Gradnjo železniškega odseka Grosuplje-Novo mesto v dolžini 75 kilometrov so začeli 29. septembra 1892. Aprila 1894 je iz Ljubljane v Novo mesto pripeljal komisijski vlak, progo pa so odprli 1. junija tega leta.

Železniška povezava med Novim mestom in Karlovcem, ki danes prečka mejo med Slovenijo in Hrvaško, je v času izgradnje povezovala avstrijski in madžarski del Avstro-ogrskega cesarstva. Dela na progi so začeli aprila 1912, 24. marca 1914 pa je do Semiča v Beli krajini zapeljal poskusni vlak. Progo do Metlike so uradno odprli 26. maja tega leta.

Po mnenju in podatkih zgodovinarjev je železnica Dolenjski ter Beli krajini prinesla prvo zanesljivo prometnico, hkrati z njo pa gospodarski razvoj ter tesnejšo povezavo z narodno matico.

STA

Komentarji (6)

31.5.2014Ocenixy 
pravkar iz proslave v NM - proslave SDS. Ti je slabo in greš.
31.5.2014OceniJože 
Tako dobro jim gre, toliko prometa pa take velike zgube,to se je tudi za uprašati kam ponikne toliko evrov.
31.5.2014OceniJure 
ti je vse jasno, ko jih vidiš skupaj: leve, desne, sredinske, rdeče, bele, rumene, plave itd. itd. Vsi ob istem koritu in vsi v črnih oblekah. Kekec se pa obnaša, kot da je že 1000 procentno župan. Me zanima, ali bo res????
31.5.2014Ocenikikiriki 
Nikoli ne bo župan,ker mislim da je nesposoben.
15.5.2018 1   (1)   (0)   OceniOdpravnik vlakov 
To kar se dogaja zadnje čase z vlaki na relaciji Novo mesto-Metlika, ko v mesecu dni kar nekajkrat vlak obstane,ter ga rinejo,ali celo potnike naknadno prevažajo z avtobusi je poden od osebja na železnici, ki so si izborili samo velike dohodke, za ostalo pa kakor pač je, Sramota.
15.5.2018Ocenimetličan 
Zanimivo da zadnjih 70 let ni blo narejenih nobenih železnic , ta povojna oblast po 2. svetovni vojni ni vlagala nič sam slabo vzdrzevala , Celo nehali so delat železnico proti Vinici pa vse je bilo pripravljeno in zemlja odkupljena .Takrat komunisti še niso kradli pri gradnji samo bolj slabo so delali, danes pa tisti ki sam malo dišijo po komunistih kradejo pri izvedbah kot srake

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava