Najboljši kruh so spekle kar štiri gospodinje: Anica, Erika, Kristina in Justi
Običajno na tekmovanjih zmaga eden, na 17. društvenem in 14. državnem ocenjevanju kruha iz različnih vrst moke v organizaciji Društva podeželskih žena in deklet Bela Cerkev, ki je konec tedna potekalo v Hiši žive dediščine, pa so slavile kar štiri pridne gospodinje.

Prav vse so za svoj kruh prejele zlato priznanje z vsemi možnimi 80 točkami. To so: Anica Šmalc, ki je spekla kruh s semeni; Erika Vrtačič iz Društva kmetic Šentjernej, ki je pripravila pirin polnozrnati kruh s semeni; Kristina Kopina iz Društva podeželskih žena in deklet Bela Cerkev, ki ji je uspelo s kruhom s porom; ter Justi Žužek, ki je spekla praznični kruh.

Vse štiri so se veselile uspeha, ki je zagotovo sad pridnega dela in znanja, ne le sreče, čeprav je res, da se mora za takšno zlato priznanje poklopiti vse: od moke, priprave, vzhajanja do peke. Konkurenca ni bila majhna, saj je na ocenjevanje prispelo kar 134 vzorcev kruha, od katerih jih je 75 doseglo zlato priznanje, 43 srebrno, 14 bronasto, podelili so še dve zahvali.
Erika že zmagovalka

Erika Vrtačič iz Pristavice pri Šentjerneju je v Beli Cerkvi prav z enakim kruhom že slavila z vsemi točkami pred osmimi leti. Zlata priznanja dobiva tudi na drugih ocenjevanjih kruha, na katerih sodeluje, ko ima čas, saj velika kmetija zahteva svoje. Uspešne so tudi njene hčerke in snahi, ki jim je bila Erika dobra učiteljica.
»Doma največkrat spečem belega, ker ga imajo vsi najraje,« odkrito pove Erika in doda, da morda drugo leto sodeluje še mož Božidar, ki zna kruh odlično speči v krušni peči.
Kristina kruh s porom

Ena od mlajših, a zato nič manj izkušenih pekačic kruha, je Kristina Kopina, ki je spekla zmagovalni kruh s porom. K tekmovanju jo je spodbudila zmaga s krompirjevim kruhom v Beli Cerkvi leta 2012, od takrat ga peče tudi bolj redno, v trgovini ga pri njih ne kupujejo, pove. Najpogosteje pečejo ajdovega z orehi ali rženega. Za porov kruh je Kristina pripravila klasično vzhajano testo iz moke TIP 500.
»V kruh sem dodala prepražen por, okrog pol pora na kilogram moke. Delam po občutku, ne tehtam, tako me je naučila mama,« pove Kristina, ki je članica belocerkovškega društva postala še kot osnovnošolka.

Prvi četverici sledijo odlični izdelki z minimalnimi razlikami, omenimo le Marijo Lamovšek in Janeza Turka, ki jima je do 80 točk zmanjkala polovička točke (79,5), spekla pa sta pšenični beli kruh in praznični kruh; sledil je Jože Senegačnik z žegnanjskim kruhom (79,33) in Cvetka Peterlin s prazničnim kruhom (79,16).
Kaj do prihodnjič popraviti
Kruh so tekmovalci prinesli v oceno ne le iz domačih logov, ampak tudi iz drugih krajev Slovenije, sodelovali so tudi najmlajši iz šmarješkega vrtca, kar je še posebej spodbudno. Nekateri so kruh pripravili celo v krušni peči, kar je še posebej pohvalno, saj zahteva posebno znanje.
Inovativnosti sodelujočim ni manjkalo. Poleg pšeničnih, koruznih in ajdovih so pripravili tudi kruh z zaseko ali slanino, krompirjev, korenčkov, bučni, makov, čebulni kruh, kruh s skuto, sirotko ali jogurtom, pa kruh s kostanjevim pirejem itd.

Predsednik treh ocenjevalnih komisij Drago Košak je pohvalil, da je bil kruh lepih oblik, predvsem okusen in slasten. Je pa opozoril tudi na nekaj napak, da bi se lahko izboljšali: bolj je treba paziti na ustrezno temperaturo pečice, na previdnost pri doziranju soli, da se testo zamesi z dovolj vode in da se ga dovolj pregnete, da je praznični kruh res prazničen itd.
Kruh je nepogrešljiv v življenju

Predsednica DPŽD Bela Cerkev Betka Verščaj pravi, da si v društvu prizadevajo, »da bi kruhu vrnili in ohranili pomen, ki ga je vedno imel za naš narod, da bodo tradicijo peke doma nadaljevali tudi naši vnuki. Zato spodbujamo, kako pomembno je zamesiti kruh doma, ga speči in nato zaužiti v krogu družine s posebno hvaležnostjo.« Vesela je, da znajo udeleženci tekmovanja v svoj kruh vnesti dediščino preteklosti, pa tudi inovativne in moderne dodatke. »Kruha ne naredi moka, ampak roka.«
»Zato spodbujamo naše članice, kako pomembno je zamesiti kruh doma, ga speči in nato zaužiti v krogu družine s posebno hvaležnostjo,« poudari Verščaj, ki se zahvaljuje vsem, ki so jih podprli pri prireditvi: od Zveze kmetic Slovenije, Občine Šmarješke Toplice, KGZ Novo mesto, DV Vinjih Vrh-Bela Cerkev idr.
Domač kruh še na trgovskih policah

Cvetka Lavrič, svetovalka za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti na kmetiji s Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto je vsem sodelujočim na razstavi zaželela, da se kaka gospodinja odloči peko kruha na tradicionalen način registrirati kot dopolnilno dejavnost na kmetiji, da bi se več domačega kruha pojavilo na trgovskih policah. Vsem sodelujočim sta na zaključni prireditvi čestitala tudi Tanja Strniša, slovenska kmetijska ekonomistka in političarka, ter podžupan podžupan občine Šmarješke Toplice Franc Anderlič. Obiskovalci so seveda lahko okušali kruh z razstave in druge dobrote, pa tudi znamenito ajdovo vinjevrško pogačo, katere peko so si lahko tudi v društveni kuhinji tudi ogledali.

Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se