Dolenjski list
© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Raški "č´buli" želijo vrniti nekdanji sloves


A. K.
22. 11. 2013, 17.35
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

img_6916.jpg
Predsednik TD Lovrenc Raka Alojz Kerin je ponosen na raško čebulo.
img_6919.jpg
Tukajšnja čebula se lahko pohvali z boljšo topnostjo, vsebovala pa naj bi tudi več vitaminov kot navadna čebula.
img_6924.jpg
Projekt so danes v Cvičkovem hramu na Raki predstavili Alojz Kerin (TD Lovrenc Raka), Alenka Valentinc (CPT Krško) in Robi Tratnik (SELES d.o.o.).

Čeprav je Raka daleč naokoli znana predvsem po vinorodnih legah, kjer domačini pridelujejo odličen cviček, pa si je poseben sloves že nekaj stoletij nazaj prislužila tudi tamkajšnja čebula ali č΄bula, kot ji na Raki pravijo po domače. Nanjo naj bi prisegala že slavna vladarica habsburških dežel Marija Terezija, člani turističnega društva Lovrenc Raka pa so prav z namenom vračanja nekdanjega slovesa temu živilu skupaj s partnerji - Centrom za podjetništvo in turizem Krško, podjetjem Seles d.o.o. ter Društvom za trajnostni razvoj Terra Vera - lotili zanimivega projekta "Najboljše z Rake".

Slabih 50 tisoč evrov vreden projekt je bil pod okriljem razpisa LAS Posavje izbran za 85-odstotno sofinanciranje s tako imenovanimi sredstvi LEADER za razvoj podeželja.

Ideja za projekt je bila po besedah predsednika društva Alojza Kerina že dolgo prisotna pri lokalnih prebivalcih, saj zanimanje za raško čebulo narašča, hkrati pa se vedno več ljudi zaveda tudi pomena lokalno pridelane hrane.

V prvi fazi projekta, ki se je začel marca letos, so tako po besedah Alenke Valentinc s CPT Krško pripravili vrsto delavnic s poudarkom na raški čebuli, forumov in svetovanj, organizirali so strokovno ekskurzijo, uredili pa so tudi razstavni prostor in prostor za delavnice za izvajanje kulinaričnih delavnic.

Poleg turističnega društva so se projektu pridružila tudi ostala društva in gostinci, ki se s svojim delom prizadevajo za večjo prepoznavnost raške čebule in ostalih lokalnih pridelkov, ti pa naj bi svoj prostor do jeseni naslednjega leta dobili v novi trgovini z lokalnimi izdelki v gostilni Tratnik na Raki

Eden izmed glavnih ciljev projekta je tako, da bi skozi kolektivno blagovno znamko Najboljše z Rake dosegli večjo turistično in kulinarično prepoznavnost tega kraja, na ta račun pa si Račani obetajo tudi več turistov.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.