Dolenjski list
© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Cviček, kranjska klobasa in pražen krompir slovenske blagovne znamke


K. G.
13. 8. 2011, 12.05
Posodobljeno
14. 08. 2011 · 11:28
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

okrogla_miza__cvickov_vecer_001.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Okrogla miza, cvickov vecer-001, Okrogla_miza__cvickov_vecer_001
okrogla_miza__cvickov_vecer_015_0001.jpg
K.G.
Strokovnjaki so o vinu, turizmu in kulinariki povedali svoja mnenja. Foto: K.G.
okrogla_miza__cvickov_vecer_019_0001.jpg
K.G.
Lepo vreme je privabilo številne obiskovalce (Foto: K.G.)
okrogla_miza__cvickov_vecer_036_0001.jpg
K.G.
Pražen krompir je bil z raško čebulo odličnega okusa. Foto: K.G.

Društvo vinogradnikov Raka je včeraj v počastitev krajevnemu prazniku v Cvičkovem hramu priredilo že sedmi zaporedni Cvičkov večer. Pozno popoldne so organizatorji priredili okroglo mizo na temo »Cviček vpet v kulinariko in turizem«, ki je bil odličen uvod v družaben večer z ansamblom Malibu. Prireditev v čast cvičku so letos že drugič praznovali v Cvičkovem hramu v Cirju pri Raki, obiskali pa so jo številni krajani, prav tako pa so zanimivo debato uglednih strokovnjakov prišli poslušat tudi ljubitelji cvička iz vse Slovenije.

Predsednik vinogradniškega društva Ivan Vizlar je v uvodnem pozdravu povedal: »Vsako leto organiziramo cvičkov večer, ki ga vsakič tudi obogatimo z novo aktualno temo. Letos je to kulinarika, turizem in cviček. Društvo, ki šteje 300 članov, je od ustanovitve doseglo že ogromno, z dobro voljo društva, krajanov in širše javnosti smo namreč zgradili hram, ki je Račanom v ponos, v njem pa smo gostili že veliko pomembnih osebnosti. Naš cilj je, da ta objekt postane še večja kulturna turistična točka,« izrazi svoje želje predsednik, ki ves svoj prosti čas nameni društvu. Okroglo mizo je vodil ugledni novinar in urednik oddaje »Na lepše« na nacionalni televiziji Drago Bulc. V razpravi so sodelovali strokovnjaki na področju kulinarike, vina in turizma, priznani etnolog dr. Janez Bogataj je obogatil razpravo s poznavanjem starih tradicionalnih jedi, Franc Jezeršek iz hiše kulinarike Medvod je podal svoja mnenja o promociji naše tradicionalne hrane, direktor Kmečke zadruge Krško Janez Živič, direktor direktorata za turizem mag. Marjan Hribar in etnolog dr. Julij Nemanič so prav tako aktivno sodelovali v pogovoru.

Okrogla miza je potekala v znamenju cvička, praženega krompirja in kranjskih klobas, za katere so strokovnjaki povedali, da so tržna niša v slovenskem kulinaričnem prostoru, prav tako pa so odlično sredstvo za promocijo naše države. Franc Jezeršek je pogovor zaključil z mislijo: »Ni prav, da vsaka slovenska gostilna ponuja pice, ne ponuja pa kranjske klobase, praženega krompirja in cvička.« Prireditev so popestrili še raški pevci, Društvo praženega krompirja kot samostojne jedi in zmagovalec na državnem ocenjevanju kranjskih klobas Mesarija Arvaj. Obiskovalci so bili navdušeni nad praženim krompirjem, katerega so pražili z domačo raško čebulo.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.