Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
petek, 7. marec 2025
08:00 Vodenja po poti "Pozabljena polovica Novega mesta" za zaključene skupine za OŠ in SŠ, Rotovž Novo mesto
08:00 Veterina Novo mesto: cepljenje psov proti steklini, po naseljih Novo mesto
11:00 29. Gregorjev sejem, Hipodrom Šentjernej
17:00 Druženje ob sestavljankah, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto
VečBela krajina
petek, 7. marec 2025
17:00 Regijski posvet ''Drobnica in njen pomen v samooskrbi Bele krajine'', Hiša dobrot Bele krajine Metlika
18:00 Ženske ženskam, Grajska klet Šturm, Metlika
sobota, 8. marec 2025
10:00 Delavnica: Srednjeveška mojstrica, Belokranjski muzej Metlika
13:00 Kegljanje, 1. B liga zahod ženske, Bela krajina – Gorica, Kegljišče Kanižarica Črnomelj
17:00 Kegljanje, 1. B liga zahod moški, Bela krajina – Triglav Kranj II, Kegljišče Kanižarica Črnomelj
VečPosavje
petek, 7. marec 2025
17:00 Spust gregorčkov, Studenski most Kostanjevica na Krki
18:00 Predstavitev humanitarno-medicinske odprave v Ugando, OŠ Kostanjevica na Krki
18:00 10 let Kinološkega društva Posavje - slavnostni zbor članov, Kulturna dvorana Sevnica
19:30 Odbojka, 5. krog rdeče skupine 1. B državne odbojkarske lige, ATHOS Kostanjevica : OK Žužemberk, OŠ Kostanjevica na Krki
20:00 Koncert: Petra Onderuf Quartet, KD Krško
Več11.12.2024 | 14:20 | L. Markelj
Krasinec - Spremembe so del vsakdana in tako se je tudi kmetija Klepec, ki se je nekoč ukvarjala s pridelavo krompirja in z živinorejo, pozneje preusmerila v zelenjadarstvo, danes pa je znana daleč naokrog po pridelavi žit, inovativni ponudbi moke, celo kaljene, in po testeninah, ajdovih hrustavčkih, namazih, čokoladi, hladno stisnjenih oljih itd.
Da je tako, je zaslužna vsa družina, oče Jože in mama Dragica ter otroci, med njimi zlasti njun sin, mladi prevzemnik kmetije Jožef, z ženo Mojco in tremi otroki. V družinskem podjetju je zaposlena še Jožetova sestra Kristina, po službi pa pomaga tudi brat Tone.
Mladi rod je zagnan in uspehi so že vidni. »30 let smo pridelovali zelenjavo, tudi po 100 ton na leto smo je prodali v domači trgovinici, pred 15 leti pa smo se odločili za preusmeritev v žita. Pridelujemo jih na 35 hektarjih, in sicer sejemo 16 vrst žit, največ ajde, okrog 7 hektarjev, od 5 do 6 hektarjev pire, od 2 do 3 hektarje pšenice in potem v manjših količinah še proso, kamut, rž, koruzo, konopljo, lan, riček, sončnice,« pove Jožef Klepec, po izobrazbi dipl. inženir gradbeništva.
Z integrirane pridelave so pred nekaj leti prešli na ekološko, kar pomeni izpolnjevanje strogih meril, saj so ekološke kontrole pogoste. A kot pravi njegova žena Mojca, jim je bistvena kakovost, »da lahko mirno stojimo za svojimi izdelki, zato je naša vizija ostati družinsko podjetje in vse delati v družinskem krogu, ne želimo se širiti«.
Kmetija Klepec prideluje žito na 35 hektarjih – Sejejo 16 vrst žit, vsa pridelava je ekološka – Kar pridelajo, sami prodajo – Družinsko podjetje bo takšno tudi ostalo – Nagrada za inovativnost za ajdove hrustavčke – Najstrožja komisija so njuni otroci – Paketi celo v Ameriko
Celoten članek lahko preberete v elektronski obliki Dolenjskega lista.
Slika 1: Jožef in Mojca Klepec (Foto: L. M.)
Povezane objave
Ocene komentarjev