bela krajina

Nova Osnova šola Loka z uporabnim dovoljenjem

30.8.2024 | 14:00 | M. G.; M. K.
Foto: Občina Črnomelj

Črnomelj - Gradbena dela na Osnovni šoli Loka po dveh letih intenzivnega dela uspešno zaključena in pridobljeno je uporabno dovoljenje, so sporočili s črnomaljske občine. Nekaj več kor 14 milijonska investicija je ena izmed največjih in najzahtevnejših investicij v šolstvo v Sloveniji. Uradno odprtje bo predvidoma konec septembra.

Nova Osnova šola Loka z uporabnim dovoljenjem

Učenci bodo tako v ponedeljek, na prvi šolski dan, prvič vstopili v novo, sodobno šolo, ki bo, kot poudarjajo v Črnomlju, nudila vrhunske pogoje za učenje in razvoj.

Naravna ujma, ki je junija 2018 v Črnomlju povzročila za okoli 20 milijonov evrov škode na približno 4.000 strehah različnih objektov, je uničila tudi stavbo Osnovne šole Loka. Gradnja nadomestne učilne zidane v velikosti 4.500 kvadratnih metrov je postala nujna. Projekt, ki so ga pripravili na občini, pa je zaživel šele decembra 2022, ko so z odkritjem table slovesno naznanili začetek gradnje.

Nova Osnova šola Loka z uporabnim dovoljenjem

Nova stavba bo šoli prinesla 19 učilnic, vadbeni prostor, kuhinjo, jedilnico, zbornico, knjižnico, kabinete za delo z učenci s posebnimi potrebami in upravne prostore. »Tisti, ki smo v novih prostorih že bili, vemo, da smo pridobili veliko več, kot je mogoče prikazati na papirju. Svetli in zračni prostori so inovativno razporejeni in zasnovani po meri učencev,« poudarja ravnatelj Boštjan Papež. »Pred učilnicami ni klasičnih hodnikov, ampak se prostor odpira v skupne učne krajine, ki jih je mogoče izkoristiti za sodelovalno učenje med razredi in organizacijo pouka na sodobne, inovativne načine. Hkrati je šola odprta tudi navzven, saj omogoča izhod na veliko šolsko zelenico, ki je bila do zdaj neizkoriščena, in tako rekoč zapoveduje učenje in preživljanje časa na prostem. Nova stavba je moderno pedagoško orodje, od katerega bodo največ pridobili tisti, ki jim je narejena – naši otroci, ki so med gradnjo potrpežljivo hodili na šest raztresenih lokacij znotraj mesta, zdaj pa se vračajo pod isto streho,« ni skrival zadovoljstva Papež, ki je vodenje šole od Damijane Vraničar prevzel 1. septembra 2022.

Nova Osnova šola Loka z uporabnim dovoljenjem

V novem šolskem letu se bo šolski skupnosti pridružilo 49 prvošolcev, ki bodo kot prva generacija v celoti obiskovali pouk v novi stavbi. Skupaj z dvema prvošolcema na podružnični šoli Griblje in osmimi na podružnični šoli Adlešiči bo OŠ Loka Črnomelj v prihodnjem šolskem letu obiskovalo 543 učencev, kar je tri manj kot preteklo šolsko leto.

Nova Osnova šola Loka z uporabnim dovoljenjem

‹ nazaj

Galerija (6)

_OS Loka (1)
_OS Loka (2)
_OS Loka (3)
_OS Loka (4)
_OS Loka (5)
_OS Loka (6)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava