kultura

Drevi začetek glasbenega festivala Novomeško poletje

5.7.2024 | 12:00 | M. K.

Novo mesto - V Novem mestu drevi začenjajo 5. festival Novomeško poletje, ki bo na sedmih poletnih večerih in na treh prizoriščih do konca avgusta postregel z nastopi več glasbenih zasedb. Koncerte bodo pripravili v parku rastoče knjige ob Knjižnici Mirana Jarca, na vrtu Dolenjskega muzeja in na Glavnem trgu.

Festival bo na vrtu Dolenjskega muzeja odprl Božo Vrećo, pevec sodobnega sevdaha. Nadaljevali ga bodo v parku rastoče knjige 10. julija, ko bo tam natopil kantavtor Jure Lesar, znan po uspešnicah Drugačen, Mestno kolo, Parfum in Gdč. Blond.

Drevišnji otvoritveni koncert Boža Vreća je že nekaj časa razprodan. (Foto: arhiv izvajalca)

Drevišnji otvoritveni koncert Boža Vreća je že nekaj časa razprodan. (Foto: arhiv izvajalca)

Na Glavnem trgu bo 19. julija v koprodukciji z Novomeškimi poletnimi večeri nastop tria Darko Rundek, 3. avgusta bo prav tako v koprodukciji z Novomeškimi poletnimi večeri na istem mestu uprizoritev glasbeno-umetniškega performansa Atwoodovo padalo. Ta se naslanja na Podbevškovo pesniško zbirko Človek z bombami, nosilca izvedbe Ambrož Pušnik in Matevž Šega pa sta v njej poiskala nove slogovne poti izven konvencionalnega, je zapisano v vabilu na festival.

V parku rastoče knjige bo 7. avgusta kantavtorski večer dvojca Boštjan Narat in Chris Eckman. Narat je sicer gonilna sila skupine Katalena, Eckman je v Ljubljani živeči ameriški glasbenik, ki je s skupino The Walkabouts v 80. letih minulega stoletja krojil glasbeno sceno Seattlea.

Na vrtu Dolenjskega muzeja bodo 16. avgusta gostili eno trenutno najbolj aktualnih srbskih kantavtoric Bojano Vunturišević, ki jo bo spremljal glasbeni kolektiv Smrdel Brothers. Za R&B, funk, hip hop, jazz doživetje se jima bo z izvirno avtorsko glasbo pridružila slovensko-švedska izvajalka Marina Martensson, sicer stalna članica zasedbe Laibach.

Zaključek festivala bo na vrtu Dolenjskega muzeja 24. avgusta, ko bo nastopila skupina Orlek, ki letos obeležujejo 35 let.

Z izjemo odprtja in zaključka festivala ter koproduckcijskega večera 16. avgusta so dogodki brezplačni.

‹ nazaj

Komentarji (1)

59m nazajOcenilegat 
Kot davkoplačevalec in sofinancer lokalne novomeške kulture in kot občan se globoko nestrinjam z izborom nastopajočih lPoletnih dnevov Novega mestai 2024. Že od 11-14,junija je bil vsakoletni Teden kultur Novo mesto,kjer se že otroke posiljuje z eksotičnimi kulturami, pa še svoje slovenske nimajo izoblikovane.Dolenjec je zbegan od vaše namenske mozaične kulture in ne zna sestaviti celotne slike z nepovezanimi dejstvi. Preko kulturnega marksizma obujate idejo male Jugoslavije. Z našteto srbsko kantavtorico,tetoviranim arabcem sodobnega sevdaha in hrvaškim triom Rundek hočete preživeto jugoslovansko kulturo vpeljati nazaj v Novem mestu za male honorarje" in". Tudi cenenih country pevcev ZDA ne rabimo.Zato se zbegani povprečni Dolenjec na Cvičkariji spomladi lahko sam še napije in poleti pobegne na osamljene skalnate obale Dalmacije. To nedeljo očitno aktualni kreatorji novomeškega programa niso slišali svojega rojaka dr. Milčka Komelja kaj jim je ponovno pravil na RTS1 kot nedeljski gost pri novinarju Možini.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava