Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
sobota, 27. julij 2024
08:30 Izobraževalni dogodek: Od točke 20 do baze 80, Parkirišče pred Bazo 20 Dolenjske Toplice
09:00 Dan odprtih vrat na posestvu Dobrodih in predstavitev novega turističnega produkta, Dolenje Sušice
16:00 Ogled Hudičevega turna in muzeja starodobnikov v Soteski, Hudičev turn Soteska
20:00 27. Anin sejem, Mestni trg Višnja Gora
nedelja, 28. julij 2024
09:00 - 14:00 27. Anin sejem, Mestni trg Višnja Gora
VečBela krajina
sobota, 27. julij 2024
11:30 2. vseslovensko srečanje letalcev z blagoslovom letal in pilotov, vzletišče Prilozje
sreda, 31. julij 2024
21:00 PZG: Koncert Eve Boto, grad Metlika
četrtek, 1. avgust 2024
20:00 Kultura pod krošnjami 2024 - gledališka predstava Kaj bi, Che bi?, pod lipami na Gričku Črnomelj
sreda, 7. avgust 2024
18:30 PZG: Operna pravljica za otroke "Janko in Metka", Grad Metlika
četrtek, 8. avgust 2024
20:00 PZG: Koncert Počeni Škafi, Grad Metlika
VečPosavje
sobota, 27. julij 2024
20:00 Veselica PGD Telče z ansamblom Veseli Dolenjci, pri gasilskem domu Telče
20:00 Krajevni praznik PGD Bukošek 2024 s skupino Džuboks, pred gasilskim domom Bukošek
20:00 Gledališka skupina Društva Trg Sevnica: ''Milo za drago'', Starograjska ulica Radeče
20:00 Gasilska veselica z Gadi, pred GD Stranje
sreda, 31. julij 2024
20:00 Koncert Glasbe Mladih IV., Viteška dvorana Brežice
Več15.5.2024 | 10:00 | Tekst: Renata Mikec
Foto: Špena/KK
V sklopu tradicionalne Bubkine odprte kuhje, ki že leta vabi v Dečno selo v Posavju, je Špena BBQ iz Krškega tokrat organizirala odmevno mednarodno tekmovanje v peki stejkov in pic. V peki stejkov so v dveh kategorijah sodelovali tekmovalci iz Madžarske, Italije in Slovenije, med katerimi so bili tudi prvi, drugi, tretji, četrti in sedmi z uradne SCA lestvice. V tako močni konkurenci sta Slovenca dosegla izjemen uspeh, saj sta v obeh kategorijah osvojila tretje mesto.
Tekmovanje je potekalo pod okriljem in nadzorom ameriške Steak Cookoff Association, delo sodelujočih pa so ocenjevali mednarodno certificirani sodniki. Skladno s pravilnikom, so bili ti sicer fizično ločeni od prizorišča v posebnem prostoru, sojenje je bilo po točno določenem točkovnem sistemu »na slepo«, saj so tekmovalci oddali svoj oštevilčeni vzorec. Tudi razglasitev je bila zgolj v številkah in ko so bili rezultati oštevilčenih vzorcev znani, je bilo razkrito tudi ime tekmovalca. Tekmovanje SCA je bilo teden dni prej organizirano v Nemčiji, po slovenskem tekmovanju, ki je potekalo v dveh kategorijah, pa bo že naslednja tekma v Avstriji. V Dečnem selu so bile nagrade relativno visoke, saj je zmagovalec vsake kategorije prejel tisoč evrov, drugo uvrščeni 300, tretji pa 200 evrov.
Najboljši med 13 mojstri peke stejkov v kategoriji A so bili Madžar Andras Tarjanyi, Italijan Edith Mattiuzzo, tretjeuvrščeni pa Slovenec Gašper Gričar (na fotografiji desno). V kategoriji B so bili med 12 tekmovalci najboljši Madžar Andras Tarjanyi, njegov kolega Andras Loncsar na drugem mestu in Slovenec Marko Gasparič na tretjem (na fotografiji levo).
Ob SCA peki stejkov je krško podjetje Špena organiziralo tudi tekmovanje v peki pic, imenovano SBPC (Špena BBQ pizza competitions), v katerem se je pomerilo 8 ekip. Tudi tu je bilo sojenje slepo, po vnaprej znanem točkovnem sistemu, s katerim so bile vse ekipe seznanjene ob predhodni prijavi, sodniki pa so morali opraviti poseben tečaj. V Špeni si želijo, da bi tudi tu organizirali serijo tekem, na katerih bi dobili državnega, sčasoma pa celo evropskega prvaka. Najboljši picopeki na tekmovanju v Posavju so postali zmagovalec Rok Bučar, drugo uvrščeni Aljoša Kralj in tretje uvrščeni Albert Bračič. V močni konkurenci so najboljši dosegli izjemno visoke ocene, Rok Bučar pa je po mnenju sodnikov pripravil popolno pico.
Špena iz Krškega je ravno z namenom, da organizirajo in širijo tekmovanja v pripravi BBQ stejkov in pic, pa tudi da promovirajo prave mojstre peke, ustanovila Špena BBQ društvo, ki ga vodi predsednik in mentor Iztok Drobnič: »Že dve leti sestavljamo najboljše recepte in razvijamo vrhunske postopke, redno treniramo, se udeležujemo skupinskih treningov in tako posledično dosegamo tudi vse boljše rezultate,« je povedal Drobnič.
Slika 1: Spekli so najboljše stejke
Povezane objave
Ocene komentarjev