posavje

Sanacija plazu pod cerkvijo je nujna

21.4.2024 | 14:00 | M. K.

Sevnica/Zabukovje - Tudi sevniško občino je lani prizadelo več večjih vremenskih ujm, ki so pustile posledice na cestno-prometni infrastrukturi. Občinska uprava je dogodke prijavila v državni sistem za ocenjevanje škode AJDA, na podlagi podanih ocen škode pa je država občini namenila sredstva za odpravo posledic naravnih nesreč.

Občina Sevnica jih je prejela konec lanskega leta, v letošnjem letu pa potekajo aktivnosti za sanacijo najbolj poškodovanega območja, plazu, ki je nastal pod cerkvijo v Zabukovju.

Cerkev Sv. Lenarta - pojavile so se razpoke, sanacija brežine je nujna. (Foto: Občina Sevnica)

Cerkev Sv. Lenarta - pojavile so se razpoke, sanacija brežine je nujna. (Foto: Občina Sevnica)

Izdelana je projektna dokumentacija za sanacijo plazu, ki jo je pripravil Gradbeni inštitut ZRMK. Zaradi obsežnosti potrebne sanacije je bil sprejet okvirni načrt sanacije, ki obsega dve fazi. V prvi fazi je predvidena stabilizacija brežine nad cestiščem oziroma pod cerkvijo Sv. Lenarta, v drugi fazi pa ureditev brežine pod cestiščem.

Občina Sevnica se je letos lotila prvih del. V teh dneh bo objavljeno javno naročilo za izbor izvajalca za sanacijo prve faze, torej stabilizacijo brežine nad cestiščem oziroma pod cerkvijo Sv. Lenarta.

Na cerkvi Sv. Lenarta so se v tem času pojavile večje razpoke, zaznano je posedanje temeljev, zato je ureditev brežine nujna. Po tej sanaciji se bodo lahko začeli postopki za stabilizacijo cerkve.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava