gospodarstvo

Renault lani nazaj k dobičku

18.2.2024 | 16:00 | STA; M. K.

Revoz, Novo mesto (Foto: arhiv DL)

Revoz, Novo mesto (Foto: arhiv DL)

Pariz - Francoska avtomobilska skupina Renault, pod okrilje katere sodi novomeški Revoz, je lani na račun novih modelov in višjih cen, ki so pripomogle k rekordnim maržam, znova zabeležila dobiček. Ta je znašal 2,3 milijarde evrov, potem ko je leta 2022 zaradi umika z ruskega trga skupina končala v minusu.

Renault je lani po štirih letih uspel obrniti tudi trend padanja prodaje. Ta se je povečala za devet odstotkov na 2,2 milijona prodanih vozil, je ta teden objavljeno poročilo skupine povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Prihodki od prodaje so se povečali za 13 odstotkov na 52,4 milijarde evrov, in sicer na račun zvišanja cen in prodanih več vozil višjega cenovnega razreda.

V Evropi sta se lani dva njihova modela zavihtela med najbolj prodajane modele, znamka Renault pa je napredovala s petega na drugo mesto.

Rezultat za leto 2023 vključuje prispevek v višini 797 milijonov evrov iz partnerstva z družbo Nissan. Samo prodaja dela deleža v japonskem proizvajalcu avtomobilov je prinesla 764 milijonov evrov.

"To je dan, na katerega smo izjemno ponosni, saj gre za zgodovinske rezultate za našo skupino. To dokazuje uspeh naših novih modelov," je dejal glavni finančni direktor Thierry Pieton.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava