Ograja ovira čiščenje - Počasna reka hitro poplavi

27.9.2023 | 13:40

Veje so ostale nad bregom, ko je Sotla upadla. Drevo na levi bo reka že  ob enem svojih naslednjih naraščanj mogoče nagnila v sredino struge ali  odnesla s seboj do prvega velikega ležečega debla. Brez stroja s košaro  na mehanskem podaljšku delavec tu lahko pokosi breg, ne more pa narediti  veliko za večjo pretočnost reke. (Foto: M. L.)

Veje so ostale nad bregom, ko je Sotla upadla. Drevo na levi bo reka že ob enem svojih naslednjih naraščanj mogoče nagnila v sredino struge ali odnesla s seboj do prvega velikega ležečega debla. Brez stroja s košaro na mehanskem podaljšku delavec tu lahko pokosi breg, ne more pa narediti veliko za večjo pretočnost reke. (Foto: M. L.)

Rigonce - Prebivalci Rigonc opozarjajo, da se vzdolž Sotle razrašča grmovje, ki je že dodobra prekrilo tudi žično ograjo na vrhu brežine te reke na slovensko-hrvaški meji. Nad reko in tudi počez v strugo se je nagnilo precej dreves, dno se je dvignilo zaradi usedlin. Zaradi omenjenega, opozarjajo domačini, Sotla odteka počasneje. Bojijo se, da bi se ob visoki vodi les zagozdil in bi reka poplavila vas.

Vaščani opozarjajo na zaraščanje brežine Sotle in na drevesa v reki – Direkcija za vode po neurju čisti kritične kraje – Zakon zavezuje k čiščenju tudi lastnike zemljišč

Celoten članek lahko preberete v elektronski obliki Dolenjskega lista.

M. Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava