gospodarstvo

Menjave v energetiki: odstop Vizjakove desne roke - Aleksander Zupančič s čela Elektra Ljubljana

22.12.2022 | 14:00 | STA; M. K.

Med letoma 2011 in 2018 je Zupančič vodil Komunalo Brežice. (Foto: arhiv; STA)

Med letoma 2011 in 2018 je Zupančič vodil Komunalo Brežice. (Foto: arhiv; STA)

Ljubljana - Aleksander Zupančič je konec minulega tedna odstopil s položaja predsednika uprave Elektra Ljubljana, poroča portal Necenzurirano. Zaradi vodenja večinsko državnega elektrodistribucijskega podjetja Zupančičevo članstvo v nadzornem svetu Petrola ni skladno z zakonom o SDH, zato so v državnem holdingu predlagali njegovo menjavo.

Zupančič je odstopil 15. decembra, dan pred menjavo nadzornikov v podjetju, poročajo Finance. Minuli petek je namreč skupščina družbe razrešila nadzornike Božidarja Godnjavca, Davorina Dimiča in Gorazda Justinka ter namesto njih za nadzornike s štiriletnim mandatom imenovala Vekoslava Korošca, Marka Naraločnika in Davida Skornška.

Informacijo o Zupančičevem odstopu je potrdil Godnjavec. "Obvestilo o odstopu smo dobili po elektronski pošti od sekretarke nadzornega sveta, a zaradi razrešitve se nato s tem nismo ukvarjali," je pojasnil.

Necenzurirano medtem piše, da je Zupančič, dolgoletni tesni sodelavec nekdanjega ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka, s položaja direktorja, na katerega se je povzpel slabe tri mesece pred aprilskimi parlamentarnimi volitvami, odstopil takoj po menjavi nadzornikov. To informacijo jim je potrdilo več virov.

Zupančič je sicer tudi nadzornik Petrola, v Slovenskem državnem holdingu (SDH) pa so za torkovo skupščino energetske družbe, na kateri bo glavna tema vprašanje povračila škode zaradi regulacije cen energentov v tem letu, predlagali še odločanje o zamenjavi Zupančiča z Rokom Ponikvarjem.

Kot razlog za predlagano menjavo so navedli prav to, da je Zupančič predsednik uprave Elektra Ljubljana, v kateri ima SDH večinski delež oz. prevladujoč vpliv, opravljanje obeh funkcij pa ni v skladu z zakonom o SDH.

Vendar pa so iz Petrola v sredo zvečer sporočili, da "zaradi administrativne napake" zahteva za dopolnitev dnevnega reda ni bila objavljena na spletnih straneh Ajpesa in je tako ni mogoče uvrstiti na dnevni red. Napovedali so sklic nove skupščine 23. januarja z omenjeno točko dnevnega reda.

Zupančič je po pisanju obeh medijev očitno odstopil prav zato, da bi odpravil nezdružljivost z nadzorniško funkcijo v Petrolu, se pa pri tem postavlja pravno vprašanje, kaj za nezdružljivost pomeni dejstvo, da bo moral funkcijo predsednika uprave opravljati do imenovanja naslednika. Kot pišejo Finance, ima Zupančič po njihovih informacijah trimesečni odpovedni rok.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava