dolenjska

Nov list Rastoče knjige je popisal nekdanji župnik Oražem

28.10.2016 | 18:55 | J. S.

V Velikem Gabru so včeraj pripravili slovesnost ob 5. obletnici Rastoče knjige. (Foto: J. S.)

V Velikem Gabru so včeraj pripravili slovesnost ob 5. obletnici Rastoče knjige. (Foto: J. S.)

Ob jubileju je Rastoča knjiga dobila novega člana -  nekdanjega župnika Cirila Oražma

Ob jubileju je Rastoča knjiga dobila novega člana - nekdanjega župnika Cirila Oražma

Predsednik Rastoče knjige Slovenije Boštjan Žekš

Predsednik Rastoče knjige Slovenije Boštjan Žekš

Veliki Gaber - Ob 5. obletnici Rastoče knjige so včeraj v Velikem Gabru tukajšnje društvo upokojencev in učenci gabrske osnovne šole pripravili slovesnost, na kateri je bil osrednji govornik Boštjan Žekš, predsednik Rastoče knjige Slovenije.

»Namen Rastoče knjige je, da izpostavimo ljudi, ki so nekaj dobrega naredili, in jih tudi pohvalimo. Pa ne zaradi njih samih, temveč zato, da vidimo, da je mogoče z vztrajnostjo, voljo in veseljem nekaj doseči,« je včeraj med drugim dejal Žekš.

Tukajšnja Rastoča knjiga je tako ob svoji 5. obletnici dobila novega člana, nekdanjega župnika Cirila Oražma, ki je s svojim delovanjem v Velikem Gabru pripomogel k razvoju in prepoznavnosti kraja. Na včerajšnji slovesnosti je med drugim izrazil zadovoljstvo, da je tudi sam lahko prispeval k izjemnemu napredku kraja.

Oražem si je sicer med drugim prizadeval, da so leta 1970 v Velikem Gabru ustanovili župnijo, v kateri je postal tudi prvi župnik in v njej služboval do leta 1988. V tem času so na farni cerkvi zamenjali dotrajana okna, obnovili župnišče in dozidali učilnico za verouk, nabavili nove orgle in obnovili zvonik. Od leta 2006 je upokojen, a še vedno aktivno deluje v župniji Šmartno pri Litiji, vsa ta leta pa si kot kronist tudi prizadeva, da so vsi tukajšnji pomembni dogodki skrbno beleženi.

»Rastoča knjiga je res nekaj posebnega in mislim, da vsi tisti, ki polnijo njene liste, pustili svoj pečat, za kar jim moramo biti hvaležni. Naše društvo upokojencev je kmalu po ustanovitvi rojaku in pisatelju Ivanu Zorcu, ki je bil že skoraj pozabljen, postavilo obeležje. Nato pa smo ugotovili, da imamo še veliko ljudi, ki so prispevali k napredku našega kraja,« je povedala predsednica društva upokojencev Veliki Gaber Jožica Štrempfelj.

»Rastoča knjiga je tisto bistvo, ki ga tudi sam poudarjam; to je izjemnost, pot k odličnosti, po kateri želimo popeljati tudi naše učence. Upam, da bodo kmalu tudi učenci naše šole postali de knjige,« pa je večaj dejal ravnatelj osnovne šole Veliki Gaber Gregor Udovč.

Med gosti včerajšnje prireditve sta bila med drugim tudi idejni oče Rastoče knjige Janez Gabrijelčič in trebanjski župan Alojzij Kastelic. Kulturni program pa so sooblikovali učenci osnovne šole Veliki Gaber ter mešani pevski zbor in folklorna skupina Večerna zarja tukajšnjega društva upokojencev.

‹ nazaj

Galerija (15)

Rastoca knjiga Veliki Gaber_ 001
Rastoca knjiga Veliki Gaber_ 002
Rastoca knjiga Veliki Gaber_ 003
Rastoca knjiga Veliki Gaber_ 004
Rastoca knjiga Veliki Gaber_ 005
Rastoca knjiga Veliki Gaber_ 006
Rastoca knjiga Veliki Gaber_ 007
Rastoca knjiga Veliki Gaber_ 008
Rastoca knjiga Veliki Gaber_ 009
Rastoca knjiga Veliki Gaber_ 010
Rastoca knjiga Veliki Gaber_ 011
Rastoca knjiga Veliki Gaber_ 012
Rastoca knjiga Veliki Gaber_ 013
Rastoca knjiga Veliki Gaber_ 014
Rastoca knjiga Veliki Gaber_ 015

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava