atletika

Dan atletike ob Krki: prvi mestni tekaški izziv in 26. atletski miting

17.9.2015 | 12:00 | M. M.

Foto: AK Krka

Foto: AK Krka

Novo mesto - Novo mesto bo jutri priča pestremu atletskemu dogajanju. Na sedežu Atletske zveze Slovenije je nedavno potekala predstavitev Dneva atletike ob Krki, ki ga z združenimi močmi pripravljata novomeški Atletski klub Krka in Atletska zveza Slovenije.

Atletsko dogajanje se bo na stadionu Portoval pričelo s premierno izvedbo prvega mestnega tekaškega izziva, ki je dinamično tekmovanje v tekih, namenjeno mladinskim kategorijam. Mladi tekmovalci bodo v sedmih moških in sedmih ženskih tekaških disciplinah zastopali osem slovenskih mest, ki bodo sestavljali sedem ekip in se v ekipnem duhu borili za čast, da odnesejo skupno zmago domov. Izziv so sprejeli predstavniki ekip Novega mesta, Ljubljane, Maribora, Ptuja, Domžal, Nove Gorice, Slovenj Gradca in Velenja. Na tekmovanju se bodo pomerili mladi atleti in atletinje, združeni v absolutno mladinsko kategorijo (U16, U18 in U20).

Mestni izziv se bo nadaljeval s tradicionalnim mednarodnim atletskim mitingom, ki je letos v svoji že 26. izvedbi k sodelovanju pritegnil pestro mednarodno zasedbo okrog 200 atletov, ki bodo zastopali deset držav. Tekmovalci se bodo pomerili v 17 disciplinah, med katerimi bo v ospredju prva izvedba memorialne discipline – meta kopja, ki jo organizatorji prirejajo v spomin na nekdanjega novomeškega metalca kopja, prof. Marijana Špilarja. Špilar je bil uspešen metalec kopja in član reprezentance naše bivše države ter nekdanji slovenski rekorder, ki je v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja oral ledino v novomeški atletiki. Miting bo popestril še skok s palico, ki se bo ob koncu mitinga odvijal pod reflektorji.

Tekmovanja se bo udeležila tudi vrsta naših najboljših atletov, med njimi slovenski rekorderji Matija Kranjc v metu kopja, udeleženka letošnjega svetovnega prvenstva Tina Šutej v skoku s palico ter tekačica Maruša Mišmaš, ki bo v teku na 2000 m z zaprekami predstavljala izziv tekačici Matei Parlov, ki bo na mitingu napadala hrvaški rekord v tej disciplini.

Med več kot 30 tekmovalci iz tujine bodo v ospredju še Roland Varga, finalist SP v metu diska, ki mu bo konkuriral Črnogorec Danijel Fortuna, evropski prvak v kategoriji mlajših članov. Zanimiv bo tudi obračun v suvanju krogle, kjer bo v ospredju dvoboj med Nedžadom Mulabegovićem in Stipetom Žunićem, ki sta oba že presegla mejo 20 m.

Direktor mitinga in najboljši novomeški atlet v zgodovini, Igor Primc, ki je na novomeškem mitingu v vlogi tekmovalca nastopil več kot dvajsetkrat, je o dogodku povedal: »V sodelovanju z AZS bomo letos tradicionalni miting še nadgradili v zanimivo atletsko dogajanje, naš cilj jesenskih prireditev pa je predvsem, da podaljšamo atletsko sezono in privabimo k tekmovanju čim več naših in tujih atletov. Nadejamo se dobrih rezultatov in si želimo ponovne uspešne izvedbe dogodka.«

Luka Steiner, direktor AZS, se je na predstavitvi zahvalil vsem, ki so se priključili organizaciji dogodka: »Zahvaljujemo se Atletskemu klubu Krka, da se je odzval na pobudo AZS o priključitvi tekmovanja Mestnega tekaškega izziva k tradicionalnemu mitingu, pri katerem jim želimo veliko uspeha. Z dogodkom želimo ohraniti pozitiven trend razvoja teka v Sloveniji. Hkrati se zahvaljujemo vsem klubom in mestom, ki so se odzvali vabilu, in upamo, da bomo priča zanimivi prvi izvedbi dogodka, ki se bo razvil v tradicionalno prireditev.«

‹ nazaj

Komentarji (1)

17.9.2015OceniJan 
Žalostno vse v zvezi s tem stadionom. Tribune brez strehe, klubski prostori in garderobe sramotne, ni semaforja, relfektorje za atlete boste najbrž pa kakšne mobilne pripeljali, da bo ja še bolj klošarsko izgledalo.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava