Novo mesto, kot ga je videl Kramarič

8.10.2013 | 19:00

Foto: Vekoslav Kramarič

Foto: Vekoslav Kramarič

Vekoslava Kramariča so ob odprtju razstave v knjigarni Goga predstavili  Miha Špiček, ki za njegovo zapuščino skrbi v Slovenskem etnografskem  muzeju, avtor razstave Matjaž Matko in povezovalka Romana Novak. (Foto:  I. Vidmar)

Vekoslava Kramariča so ob odprtju razstave v knjigarni Goga predstavili Miha Špiček, ki za njegovo zapuščino skrbi v Slovenskem etnografskem muzeju, avtor razstave Matjaž Matko in povezovalka Romana Novak. (Foto: I. Vidmar)

Vekoslav Kramarič

Vekoslav Kramarič

Novo mesto - V atriju knjigarne Goga je na ogled razstava fotografij in razglednic v Novem mestu rojenega fotografa Vekoslava Kramariča, ki je, ko je med obema vojnama delal v Ljubljani, med drugi posnel veliko fotografij in izdal precej razglednic Novega mesta

Vekoslav Kramarič je med Novomeščani bolj malo znan, čeprav je bil rojen Novomeščan in so fotografije in razglednice Novega mesta pomemben del njegove fotografske zapuščine, ki jo je z razstavo v knjigarni Goga in pogovorom s skrbnikom njegove zbirke v etnografskem muzeju Miho Špičkom Novomeščanom predstavil Matjaž Matko.

Kramarič je bil rojene leta 1902 v Novem mestu, kjer je začel hoditi tudi v šolo, pri sedmih letih pa sta se z mamo odselila v Ljubljano, kjer je kasneje končal gimnazijo, se vpisal na pravo in se prepisal na trgovsko akademijo, kjer je že začel fotografirati, in po koncu študija z bratovo pomočjo ustanovil podjetje oziroma trgovino s pisarniškimi potrebščinami in razglednicami, leta 1931 pa je odprl še obrt pokrajinskega fotografa.

Po vojni se je odselil na Reko, leta 1955 pa je emigriral v ZDA, v Cleveland in kasneje v New York, kjer je imel v Brooklynu vse do upokojitve svoj atelje in trgovino s fotografsko opremo. Umrl je leta 1984 v New Yorku.

Fotografska zapuščina Vekoslava Kramariča je v Slovenskem etnografskem muzeju in sodi med pomembne zbirke. Kramarič je namreč med obema vojnama na območju Dravske in delno tudi Savske banovine upodobil na stotine slovenskih vasi, trgov in mest, običajev in ljudi ter tako za sabo zapustil izjemno dokumentarno dediščino.

I. V.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava