kultura

Karimovi duhovi Zapuščenih hiš

25.2.2012 | 09:30 | Rasto Božič

Azad Karim (Foto: R. Božič)

Azad Karim (Foto: R. Božič)

Janko Orač in Azad Karim

Janko Orač in Azad Karim

Novo mesto - Dolenjski muzej je v Jakčevem domu s samostojno razstavo včeraj predstavil še enega izmed udeležencev vsakoletnih Novomeških likovnih dnevov. Z razstavo Vsa zemlja je imela en sam jezik je tokrat novomeško občinstvo podrobneje spoznalo delo v Ajdovščini delujočega in živečega kurdskega slikarja Azada Karima.

Karim, ki se je omenjene novomeške likovne kolonije udeležil predlani, je ob svoji novi razstavi povedal, da se z njenimi slikami po svoje poklanja v vojni opustošeni iraški domovini in opozarja na vojno razdejanje ter razčlovečenje, ki ga ta povzroča.

Posledice vojne so tudi zapuščene hiše in njihove ruševine, katerih goli ali z raznimi sporočili popisani zidovi sporočajo usodo njenih nekdanjih prebivalcev ter pričajo o nekdanjem življenjskem utripu.

In ravno te je slikar opazoval in fotografiral ob svojih obiskih domovine, omenjena sporočila pa so se vnovič – kot bi vzniknila iz podzavesti – pojavila na njegovih slikah.

Dediščina vojne se je, kot je raztolmačil, odrazila tudi v barvnih odtenkih njegovih slik in z njimi niza zadnjih let Zapuščene hiše. Na njihovih platnih je dotlej življenjsko modrino kot koprena začela najedati in prekrivati pastelnost z drugačnimi, sivimi in rjavimi odtenki, kar avtor pojasnjuje kot odraz občutkov, ki so ga spreletavali ob zadnjem obisku Iraka in Kurdistana. Gre tudi za odnos do domovine in moralno podporo, ki ji jo lahko da kot umetnik, je še povedal.

Kot je ob njegovi razstavi zapisala kustosinja Jakčevega doma Jasna Kocuvan, Karimovo likovno delo združuje starodavno slikarsko izročilo in prvine sodobnih zahodnoevropskih umetnostnih tokov, omenjeni preplet pa izpričuje avtorsko prepoznaven slog.

Leta 1954 rojeni Karim se je najprej šolal na bagdadskem Inštitutu za likovno umetnost, kot njegov najboljši študent pa je prišel na ljubljansko Akademijo za likovno umetnost, kjer je leta 1980 diplomiral in 1983 končal še podiplomski študij grafike. V slovenskem kulturnem prostoru je s svojimi deli prisoten več kot tri desetletja, njegova novomeška razstava pa je odprta do 29. aprila.

‹ nazaj

Galerija (21)

001-Azad Karim
002
003
004
005
006
007
008
009
010
012-Lado Jakša
013
014
015
016
017
018
019
020-Janko Orač in Azad Karim
021
022

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava