gospodarstvo

Skoraj 20 milijonov regionalnih državnih pomoči

20.5.2011 | 10:45 | J. A.

V začetku aprila je bil v Metliki sestanek Območnega razvojnega partnerstva Pokolpje. (Foto: MBJ, arhiv DL)

V začetku aprila je bil v Metliki sestanek Območnega razvojnega partnerstva Pokolpje. (Foto: MBJ, arhiv DL)

Ljubljana - Dva meseca po uveljavitvi novega zakona o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja je Služba Vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR) objavila javni razpis za podjetja za spodbujanje začetnih investicij in ustvarjanja novih delovnih mest v Pokolpju, ki vključuje občine Osilnica, Semič, Metlika, Kočevje, Črnomelj, Loški Potok in Kostel. Podoben razpis z enakimi cilji, t.j. sofinanciranje začetnih investicij in ustvarjanje novih delovnih mest na obmejnih problemskih območjih, je danes objavil tudi Slovenski regionalno razvojni sklad iz Ribnice.

Do sredstev so upravičena podjetja iz devetih razvojnih regij in 57 občin, med drugim v JV Sloveniji občine Dolenjske Toplice, Ribnica in Šentjernej ter v Posavju Bistrica ob Sotli, Brežice in Kostanjevica na Krki.

Navedene občine spadajo med obmejna problemska območja, ki jih določa uredba o določitvi obmejnih problemskih območij in obsegajo 85 občin. Ključno merilo za vključitev je t.i. »obmejnost«, obmejne občine so tiste, v katerih živi več kot 50 odstotkov prebivalcev v desetkilometrskem obmejnem pasu in ki imajo primanjkljaj delovnih mest ter podpovprečno gostoto poselitve. Med obmejna problemska območja se vključujejo tudi občine, ki mejijo na obmejne občine in imajo več kot 45-minutno povprečno dostopnost do najbližjega priključka avtoceste ali hitre ceste ali visok delež površine, vključene v območje Nature 2000.

V Pokolpju je v dveh letih skupaj razpisanih 5,05 milijona evrov – letos 3,22 milijona, od tega 420.000 evrov za razvoj turizma, v letu 2012 pa 1,830 milijona evrov, od tega 650.000 evrov za razvoj turizma.

Slovenski regionalno razvojni sklad razpisuje za upravičena obmejna problemska območja skoraj 14,7 milijona evrov – letos 7,22 milijona, v letu 2012 pa 7,44 milijona evrov.

Na obeh javnih razpisih je mogoče pridobiti do 500.000 evrov državne pomoči, rok za oddajo vlog pa je 30. 6. 2011. Javna razpisa in razpisna dokumentacija sta dosegljiva na spletni strani SVLR.

‹ nazaj

Komentarji (12)

20.5.2011Ocenijure 
Bravo VLADA,končno tudi nekaj za BK. Upam da nebojo zdaj tisti pokvarjeni JJ-jevci spet pljuvali,ker itak nič drugege ne znajo.Zakaj ni tega naredil JJ v prejšnem mandatu ?
20.5.2011OceniJanez 
vzemi si to vlado domov. preberi raje razpis in na podlagi tega odpri vsaj 50 delovnih mest, ti frajer.
21.5.2011Ocenipolanac 
Janez,kdo si ti,da obsojaš nekaj,kar je dobro za kočevsko in BK ? Ti si sigurno neki zarukani Jansevec,ki mu ni za razvoj obmejnih krajev in to zato,da ima vedno vzrok za napadanje.V Starem trgu se bo iz tega naslova odprla v bivšem Kometu firma za 50 ljudi.Tudi Unior ima možnosti za sredstva.Pa še podjetniki se veselijo tega.Treba se pa prijavit na razpise,nihče nebo dal denarja kar tako.Prej ste vi JJ-jevci govorili,da se mora uvesti zakon za BK,sedaj ko je to narejeno,vam zopet ni prav.Tisti zakon-prepisan,kot ga je vaš Gril predlagal,pa je bil samo kopija,ki pa na srečo ni uspela,tako da se vaš desetar Firer nebo mogel hvalit,da je on pomagal BK. On se je hodil samo slikat k nam.So pa slike zelo grde.
21.5.2011OceniJanez 
Polanac, s politiko nimam veze. me sploh ne briga. Sem iz gospodarstva. Preberi razpis, pa ti bo jasno. Obogateli bodo samo nekateri, kot v Prekmurju (razne svetovalne firme itd.). Čez nekaj let se bote pa čudli temu kot puran glisti.
21.5.2011OceniMelita 
ceste naj zrihtajo, elektrifikacijo uredijo, internet, pa davke znižajo, ne pa mečejo denar v prazno; nekaj posameznikov si bo napolnilo žepe, pa bo. Narod od tega ne bo imel nič.
21.5.2011OceniMare 
20 milijonov za 7 občin?? Ste pri zdravi pameti? Za plače javnih uslužbencev gre letno 3.300 milijonov, 800 milijonov so dali Irski, Grčiji in Portugalski. Tu pa 7 občinam 20 milijonov. SRAMOTA!
21.5.2011OceniŽare 
300 milijonov na mesec zapravijo za zaposlene v javnem sektorju, 50 milijonov na mesec več kot leta 2008, tu bodo pa 7. občinam milostno dali "skoraj 20 milijonov". So normalni? Da ne rečem kaj so te, ki to predstavljajo na sliki.
21.5.2011OceniTone 
To so sredstva, ki tej regiji pripadajo sama po sebi. In potem se župani odločijo za kaj bodo del, ki pripada občini porabili. V Trebnjem je pa specifika - župan se vsako leto hvali, "DA JE TA SREDSTVA PRIBORIL". In tako bo tudi letos.Jaoj, jaoj. Potem pa jih še porabit ne zna in nam sredstva propadejo.
23.5.2011OceniČrnomaljc 
zelo me moti tole: črnomaljska županja je govorila, da je proti posebnemu zakonu o Beli krajini, ker je zdaj prioriteta ta zakon o Obkolpju in bi lahko še tole izgubili. Zdaj se vidi, da je to nič oz malo več kot nič. Metliška županja je v službi SD oz skrbi za svoje stolčke. Semiška pa je tako samo, ma, ne vem, kaj je. Prva je torej večna podložna uradnica, druga karieristka (za osebne take in onake koristi), tretja ... Iz tega ne bo nobenega razvoja BK.
24.5.2011Oceniopozicija 
Črnomalj,ti si najbrž iz tiste takoimenovane elite,ki se je ustvarila v16 letih Fabjanovega županovanja.Vse kar je dobro,je slabo in to samo zato,ker so enim spodrezane peruti. Prav zaradi tega so ljudje volili Mojco,da se bojo eni malo manj šopirili na račun navadnih ljudi.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava