scenske umetnosti

Drevi premiera Zidu objokovanja

17.3.2011 | 15:35 | STA

Foto: R. B.

Foto: R. B.

Novo mesto - Umetnik Janez Janša je v sodelovanju z novomeškim Anton Podbevšek Teatrom (APT) pripravil "solzedajalsko akcijo" z naslovom Zid objokovanja. Konstrukcijo iz ledenih blokov in tri "lakrimatorije" bodo na zelenici ob knjižnici Mirana Jarca odprli drevi ob 20. uri, v dveh do treh tednih pa se bo ta ob lastnem "joku" stalila, je povedal Janša.

Po njegovih besedah se Zid objokovanja, z namigom na enako imenovani jeruzalemski kamniti zid, ukvarja s statusom čustev v javnosti. Sestavljen bo iz dveh delov. Javni del bo predstavljal devettonski zid iz ledenih blokov, v intimnem pa bodo obiskovalce povabili, da se ob lastnih spominih ali ob filmih, ki nagovarjajo skupinski spomin, razjočejo, je pojasnil Janša.

Obiskovalci bodo vabljeni v tri "lakrimatorije", kjer bodo lastne solze zbirali v posebej izdelane steklene solznice. Vsak obiskovalec bo glede na to, kaj ga je pognalo v jok, dobil zlato, srebrno ali navadno potrdilo o obisku, zbrane solze pa bodo označili in shranili.

Z omenjenim projektom oziroma umetniško postavitvijo želijo opozoriti na sodobno družbo, ki ne želi kazati čustev, hkrati pa je ta, kot je dejal Janša, na različne načine vodena, usmerjana ter odvisna od različnih pripomočkov in protez.

Zid objokovanja je koprodukcijsko delo APT, ljubljanske Maske in festivala Huis en Festival a/d Werf iz nizozemskega Utrechta.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava