dolenjska

Hofer bi v Novem mestu gradil že danes

17.1.2010 | 12:40 | I. Novak

Hofer je v Krškem že od poletja 2008. (Foto: arhiv Lokalno.si)

Hofer je v Krškem že od poletja 2008. (Foto: arhiv Lokalno.si)

Novo mesto - Nemška trgovska veriga Hofer, ki je od odprtja prve trgovine pri nas pred petimi leti svojo mrežo poslovalnic po državi razširila že na nekaj deset, se resno dogovarja za odprtje trgovine tudi v Novem mestu. Na občinski upravi potrjujejo, da bi nemški trgovec rad pričel graditi že danes, a take lokacije v tem času v mestu ni.

Občina je prejela pobudo za gradnjo trgovine na dveh lokacijah, kot pravi Izidior Jerala, pomočnik vodje oddelka za prostor pri mestni občini, se resno dogovarjajo za lokacijo ob križišču v Žabji vasi.

“Po pogodbi z ministrstvom za promet pripravljamo rekonstrukcijo križišča, javna razgrnitev je bila v juliju in nato smo pripravili stališča. Direkcija za ceste mora zdaj to fazo proučiti in nam potrditi vse dokumente, da bomo nadaljevali postopek. Upali smo, da se bo to zgodilo pred novim letom, a, kot kaže, se bo v začetku januarja,” razlaga.

Nato sledi pridobivanje soglasij od ostalih, pričakuje, da bodo gradivo za občinski svet in za sprejem pripravili do marca, ko bi bil prostorski akt lahko sprejet.

Hofer pa se zanima tudi za lokacijo pri krožišču pri Bučni vasi, kjer pa bodo morali počakati na načrt za razširitev tamkajšnjega krožišča.

Hofer se v Novem mestu zanima za več lokacij. Uradno so dali pobudo za lokaciji ob križišču v Žabji vasi in pri krožišču v Bučni vasi, a soglasja direkcije za ceste še nimajo.

“Severna obvoznica bo prevzemala vedno več prometa in rondo bo premajhen. Pripravljamo podrobni prostorski načrt za njegovo razširitev. Hofer bo moral z gradnjo počakati, da bo ta načrt sprejet,” pojasnjuje Jerala. Kot pravi, bi že danes začeli graditi, a take lokacije enostavno ne najdejo.

“Povsod želijo biti ob cesti in povsod je treba preveriti promet, da ne bo zastojev. Čeprav imajo čisto zunaj konični promet, je po pravilih, ki veljajo, v obremenjena križišča in prometnice težko dodajati še nove, ki bi se priključevali. Vse to je treba prej izračunati, da jim lahko povemo pogoje,” razlaga.

Za omenjeni lokaciji je Hofer podal pobudo tudi na občino. Neuradno pa se zanimajo še za druge lokacije, med drugim tudi v Mačkovcu.

Podjetje Hofer je sicer hčerinsko podjetje nemške skupine ALDI-Süd, ki ima okoli 3.600 poslovalnic z živili na treh kontinentih oziroma v 10 državah sveta. Skupina slovi po cenovni in ponudbeni politiki in decentralizirani organizacijski shemi. Na slovensko tržišče je Hofer vstopil decembra leta 2005 z odprtjem 11 poslovalnic. V letu 2006 je podjetje odprlo še 16 poslovalnic, do konca 2007 pa je število poslovalnic v Sloveniji preseglo že število 35. Januarja pred dvema letoma je na Prevojah začela delovati centrala z močnim logističnim centrom in voznim parkom, ki dnevno oskrbuje poslovalnice po vsej Sloveniji.

‹ nazaj

Komentarji (19)

17.1.2010OceniSkrivnostnica 
Ne vem, zakaj se naši občinarji ne pobrigajo in dodelijo prostor za gradnjo Hoferja, da pride v NM še kakšen drug trgovec. Nič nimamo razen Mercatorja, Tuša in to je to. Kaj pa drugi trgovci????
17.1.2010Ocenisosed 
Ja samo res za vse je prostor zakaj ne pustijo še hofer pa lidl v nm bi imelvsaj kako izbiro,al je spet politična volja drugačna
17.1.2010OceniNemec 
Tudi Spar je v Novem mestu.
18.1.2010Ocenifenix 
V Črnomlju je pa Mercator, Spar, Tuš, Hofer in v izgradnji Lidl.
18.1.2010Ocenikrneki 
Hofer, Lidl, Tuš, Spar itd.....sami presežki.
18.1.2010OceniSkrivnostni 
Tudi Spar imate na večih lokacijah. Toliko o poznavanju trgovske ponudbe v NM.
18.1.2010OceniMatej 
Ja, v ČR so in bodo vse trgovine. AMpak delovnih mest pa ni. To je velika razlika z NM.
18.1.2010OceniAnja 
Kje se je pa zgodilo s Hardi- jem?
18.1.2010OceniPeter F. 
Sedaj je Eurospin namesto Hardija.
18.1.2010OceniTine 
Zakaj noben ne postavlja teh trgovskih centov ali pa vsaj kakšno normalno trgovino v Šmihelskem koncu. Tam pa res poleg "Vite*?#" res ni v bližini nobene trgovine. Vse pa se centralizira na nekih določenih lokacijah, kjer je že itak preveč enih trgovin.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava